Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
2021-03-29
trudny
40 min
4
Czy znasz dobry przepis na pączki? Polecamy pączki włoskie - wypełnione masą marcepanową i polane sosem zabajone. Są malutkie - w sam raz na jeden kęs, a do tego rozpływają się w ustach. Jak zrobić włoskie pączki idealne na tłusty czwartek i nie tylko?
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 8 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki spirytusu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 krople aromatu rumowego
- olej do smażenia
- masa marcepanowa:
- 10 dag mielonych migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 2 białka
- sos zabajone:
- szklanka białego wytrawnego wina
- pół szklanki wody
- 10 dag cukru
- 3 jaja
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pół szklanki mąki zaparz połową szklanki wrzącego mleka. Wystudź.
- Drożdże rozrób pozostałym mlekiem (ciepłym, nie gorącym).
- Połącz z zaparzoną mąką oraz połową pozostałej mąki. Odstaw do podrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do mąki z drożdżami - z resztę mąki, spirytusem, rozpuszczonym masłem i aromatem rumowym. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotuj masę marcepanową: migdały połącz z cukrem pudrem. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
- Z wyrośniętego ciasta formuj małe pączki o średnicy około 3 cm. Nadziewaj je masą marcepanową. Odkładaj na stół do ponownego wyrośnięcia.
- Smaż w gorącym oleju.
- Przygotuj sos: wszystkie składniki na sos włóż do naczynia i ubijaj na parze tak długo, aż woda w garnku się zagotuje.
- Zestaw naczynie z płyty grzewczej. Ubijaj sos przez kilka minut.
- Usmażone pączki wyłóż na talerz i polej sosem.