Pączki portugalskie - cudownie miękkie pączki z cynamonową posypką, czyli malasadas

Pączki portugalskie
Autor: Shutterstock Malasadas to miękkie i delikatne  portugalskie pączki.
łatwy
0 min
4

Pod nazwą pączki portugalskie funkcjonują u nas dwa nieco odmienne słodkie ciastka: malasadas oraz bolas de berlim. Malasadas, które prezentujemy w tym przepisie to miękkie i delikatne pączki bez nadzienia, podawane zazwyczaj z  posypką cukrową lub słodkim syropem pomarańczowym. Bardzo popularne są nie tylko w Portugalii, ale także, a może nawet przede wszystkim, na Hawajach. 

Portugalskie pączki - z nadzieniem czy bez?

Tradycyjnie malasadas podaje się bez nadzienia, jedynie w posypce cukrowej lub cukrowo-cynamonowej. Można je jednak nadziewać, co często spotykane jest na Hawajach, gdzie są bardzo popularne. Hawajczycy komponują różne, czasem bardzo egzotyczne smaki nadzienia do pączków, ale takie z czekoladą czy dżemem też można kupić.

Innym bardzo popularnym rodzajem pączków popularnych w Portugalii są bolas de berlim. Te nadzienie mieć muszą, w przeciwnym razie są najzwyklejszym pączkiem berlińskim. Te tradycyjne pączki wypełnia się tam obficie słodkim kremem waniliowym. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżka wody
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  •  
  • Posypka:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
  • Jajka zmiksuj na puszystą i lekką masę, dodaj oba rodzaje mleka, rozpuszczone masło i cukier i zaczyn.
  • Miksuj aż powstanie składniki się połączą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę i sól. 
  • Ciasto jest gotowe gdy jest jednorodne i gładkie. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 2,5 cm. Szklanką wytnij pączki.
  • Wycięte pączki układaj na wyłożonej papierem blaszce, przykryj ściereczka i odstaw na pół godziny.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury ok 190 st. C . Usmaż na nim pączki, nie wrzucając zbyt dużo na jeden raz.
  • Pączuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku, wystudzić.
  • Cukier i cynamon wymieszaj w misce, włóż do niej pączki, potrząśnij aby posypka dokładnie oblepiła ciastka.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej