Pączki portugalskie - cudownie miękkie pączki z cynamonową posypką, czyli malasadas
Pod nazwą pączki portugalskie funkcjonują u nas dwa nieco odmienne słodkie ciastka: malasadas oraz bolas de berlim. Malasadas, które prezentujemy w tym przepisie to miękkie i delikatne pączki bez nadzienia, podawane zazwyczaj z posypką cukrową lub słodkim syropem pomarańczowym. Bardzo popularne są nie tylko w Portugalii, ale także, a może nawet przede wszystkim, na Hawajach.
Portugalskie pączki - z nadzieniem czy bez?
Tradycyjnie malasadas podaje się bez nadzienia, jedynie w posypce cukrowej lub cukrowo-cynamonowej. Można je jednak nadziewać, co często spotykane jest na Hawajach, gdzie są bardzo popularne. Hawajczycy komponują różne, czasem bardzo egzotyczne smaki nadzienia do pączków, ale takie z czekoladą czy dżemem też można kupić.
Innym bardzo popularnym rodzajem pączków popularnych w Portugalii są bolas de berlim. Te nadzienie mieć muszą, w przeciwnym razie są najzwyklejszym pączkiem berlińskim. Te tradycyjne pączki wypełnia się tam obficie słodkim kremem waniliowym.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżka wody
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- Posypka:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
- Jajka zmiksuj na puszystą i lekką masę, dodaj oba rodzaje mleka, rozpuszczone masło i cukier i zaczyn.
- Miksuj aż powstanie składniki się połączą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę i sól.
- Ciasto jest gotowe gdy jest jednorodne i gładkie. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 2,5 cm. Szklanką wytnij pączki.
- Wycięte pączki układaj na wyłożonej papierem blaszce, przykryj ściereczka i odstaw na pół godziny.
- W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury ok 190 st. C . Usmaż na nim pączki, nie wrzucając zbyt dużo na jeden raz.
- Pączuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku, wystudzić.
- Cukier i cynamon wymieszaj w misce, włóż do niej pączki, potrząśnij aby posypka dokładnie oblepiła ciastka.