Marmurkowa babka z likierem Baileys: eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie
2021-03-29
średni
30 min
4
Marmurowa babka z likierem Baileys to wyjątkowo eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie. Niezrównany smak orzechowego biszkoptu, lśniąca polewa z czekolady i fantastyczny marmurkowy wzór czynią z tego ciasta arcydzieło domowej cukierni.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 5 jajek, rozmiar M
- 200 g cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 250 ml likieru Baileys
- 250 ml oleju
- 400 g mąki
- 1 opakowanie sody oczyszczonej
- 100 g orzechów laskowych, mielonych
- 30 g kakao w proszku
- Na glazurę:
- 80 g deserowej czekolady
- 40 g mleka 3,2%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą miksera ręcznego ubij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i ubijaj na najwyższym poziomie, aż masa się spieni. i umieść je w misce razem z proszkiem i cukrem waniliowym.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajeczno-cukrowej i wszystko wymieszaj. Dodaj olej i likier Baileys. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na pół, do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
- Posmaruj masłem formę na babkę z kominkiem (pojemność 2 l) i wypełnij ciemnym ciastem. Rozprowadź pozostałą, jaśniejszą połowę ciasta za pomocą łyżki na ciemniejszej warstwie ciasta. Ostrożnie zamieszaj obie warstwy ciasta widelcem, aby uzyskać typowy wzór marmuru.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie na górze i na dole) przez 50 minut, a następnie zrób próbę suchego patyczka, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli płynne ciasto przyklei się do drewnianego patyczka, piecz ciasto przez kolejne dziesięć minut.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej płynną czekoladą gotowe, wystudzone ciasto. Pozwól zastygnąć czekoladzie, a następnie ciesz się smakiem wybornej babki marmurkowej.