Marmurkowa babka z likierem Baileys: eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie

Marmurkowa babka Baileys
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Marmurowa babka z likierem Baileys to wyjątkowo eleganckie ciasto na rodzinne spotkanie. Niezrównany smak orzechowego biszkoptu, lśniąca polewa z czekolady i fantastyczny marmurkowy wzór czynią z tego ciasta arcydzieło domowej cukierni. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 5 jajek, rozmiar M
  • 200 g cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 250 ml likieru Baileys
  • 250 ml oleju
  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów laskowych, mielonych
  • 30 g kakao w proszku
  • Na glazurę:
  • 80 g deserowej czekolady
  • 40 g mleka 3,2%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Za pomocą miksera ręcznego ubij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i ubijaj na najwyższym poziomie, aż masa się spieni. i umieść je w misce razem z proszkiem i cukrem waniliowym.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajeczno-cukrowej  i wszystko wymieszaj. Dodaj olej i likier Baileys. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na pół, do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
  • Posmaruj masłem formę na babkę z kominkiem (pojemność 2 l) i wypełnij ciemnym ciastem. Rozprowadź pozostałą, jaśniejszą połowę ciasta za pomocą łyżki na ciemniejszej warstwie ciasta. Ostrożnie zamieszaj obie warstwy ciasta widelcem, aby uzyskać typowy wzór marmuru.
  • Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie na górze i na dole) przez 50 minut, a następnie zrób próbę suchego patyczka, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli płynne ciasto przyklei się do drewnianego patyczka, piecz ciasto przez kolejne dziesięć minut.
  • W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej płynną czekoladą gotowe, wystudzone ciasto.  Pozwól zastygnąć czekoladzie, a następnie ciesz się smakiem wybornej babki marmurkowej.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej