Kruche ciasto z serem i owocami - taki zwykły, pyszny placek
2022-06-11
łatwy
30 min
6
Kruche ciasto z serem i owocami to na pozór taki zwykły domowy placek. Jednak... Jest niezwykle smaczny, niekłopotliwy w przygotowaniu i pokochają go nie tylko wielbiciele placków z owocami, ale też ci, którzy kochają serniki - mimo, że sernikiem nie jest.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- Masa serowa:
- 600 g twarogu tłustego, dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ok. 700 g dowolnych owoców sezonowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kruche:
- Formę posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).
- Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:4. Z mniejszej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą, większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.
- Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
- W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Podpieczone ciasto wyjąć i lekko wystudzić.
- Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
- Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony kruchy spód, wyrównać. Na masie serowej ściśle poukładać owoce, a na nie zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w lodówce.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się brązowić, można je przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego