Kruche ciasto z serem i owocami - taki zwykły, pyszny placek

Kruche ciasto z serem i owocami - taki zwykły, pyszny placek
Autor: Shutterstock Wielu z nas uwielbia takie zwykłe, łatwe do przygotowania ciasta, które smakują po prostu rodzinnym domem
łatwy
30 min
6

Kruche ciasto z serem i owocami to na pozór taki zwykły domowy placek. Jednak... Jest niezwykle smaczny, niekłopotliwy w przygotowaniu i pokochają go nie tylko wielbiciele placków z owocami, ale też ci, którzy kochają serniki - mimo, że sernikiem nie jest.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Masa serowa:
  • 600 g twarogu tłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 700 g dowolnych owoców sezonowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kruche:
  • Formę posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego).
  • Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:4. Z mniejszej części uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą, większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.
  • Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Podpieczone ciasto wyjąć i lekko wystudzić. 
  • Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.
  • Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczony kruchy spód, wyrównać. Na masie serowej ściśle poukładać owoce, a na nie zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta, schłodzoną w lodówce.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się brązowić, można je przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej