Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i bezą - urzeka od pierwszego kęsa
2021-07-23
łatwy
35 min
6
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i bezą jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią kontrastowe smaki - kwaskowa i wyrazista czarna porzeczka jest w nim zestawiona ze słodką bezą. Razem tworzą duet nie do pobicia!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- Nadzienie:
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 750 g umytych i oczyszczonych czarnych porzeczek
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-4 łyżki cukru
- Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie). Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC,około 30 minut.
- W tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
- Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150ºC około 30 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?