Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i bezą - urzeka od pierwszego kęsa

Kruche ciasto z czernymi porzeczkami i bezą - urzeka od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock To ciasto dla miłośników kontrastowych smaków
łatwy
35 min
6

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i bezą jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią kontrastowe smaki - kwaskowa i wyrazista czarna porzeczka jest  w nim zestawiona ze słodką bezą. Razem tworzą duet nie do pobicia!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 750 g umytych i oczyszczonych czarnych porzeczek
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki cukru
  • Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
  • Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie). Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC,około 30 minut.
  • W tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  • Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150ºC około 30 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej