Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką - niezapomniany smak lata

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką - niezapomniany smak lata
Autor: Shutterstock Do przygotowania tych drożdżówek możesz użyć porzeczek w dowolnym kolorze
łatwy
45 min
4

Drożdżówki z owocami to letni przysmak - idealnie smakują z herbatą, kawą, kakao i mlekiem. Smak drożdżówek z porzeczkami jest niezrównany - słodkawe ciasto, kwaskowe owoce, chrupiąca kruszonka i słodki lukier to po prostu pyszna kombinacja.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 24 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
  • 80 – 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół laski wanilii (lub 8 g cukru wanilinowego)
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody, do posmarowania 350 g porzeczek kruszonka 50 g masła 60 g mąki pszennej 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba).
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.
  • Dwie blachy wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 równych części (około 75 – 80 g każda), uformować je w kulki i ułożyć na blachach w dużych odstępach.
  • Każdą bułeczkę mocno spłaszczyć dłonią, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na bułeczce położyć garstkę porzeczek, wciskając je w ciasto. Ponownie posmarować jajkiem i oprószyć kruszonką. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką można dodatkowo udekorować lukrem.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej