Drożdżówki z jabłkiem: przepis na zdrowe bułeczki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Drożdżówki z jabłkiem są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania! Idealne na deser dla małych i dużych. Pachnące i puszyste - wyśmienicie smakują na podwieczorek z kawą lub herbatą, doskonale też nadają się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 1 słoiczek jabłka prażonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy.
- Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową, mieszamy i dosypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody.
- Formujemy bułeczki. Jeśli nie mamy cierpliwości możemy wykorzystać silikonowe foremki do muffinek. Na ich dno wkładamy duże porcje jabłka prażonego, a na wierzch - drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Pieczemy w 180ºC przez około 20 - 25 minut.