Ciasto ucierane z jabłkami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Ciasto ucierane z jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Ciasta ucierane były bardzo popularne przed epoką mikserów
łatwy
80 min
4

Ciasto ucierane z jabłkami jest dość łatwe w przygotowaniu. Świeże jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi: truskawkami, morelami, wiśniami, śliwkami, a w wersji świątecznej - gotową masą makową. Podajemy sprawdzony przepis na klasyczne ciasto ucierane z soczystymi jabłkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki + odrobina do posypania jabłek
  • 2 szklanki cukru pudru + do posypania jabłek i ciasta
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół kostki masła lub margaryny do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką i białą masę.
  • Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  • Wlać mleko, dodać roztopiony tłuszcz i pianę z ubitych białek.
  • Jabłka oprószyć cukrem, mąką i dodać do ciasta.
  • Całość wlać do formy z kominkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC przez 60 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.