Ciasto ucierane z jabłkami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Ciasto ucierane z jabłkami jest dość łatwe w przygotowaniu. Świeże jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi: truskawkami, morelami, wiśniami, śliwkami, a w wersji świątecznej - gotową masą makową. Podajemy sprawdzony przepis na klasyczne ciasto ucierane z soczystymi jabłkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki mąki + odrobina do posypania jabłek
- 2 szklanki cukru pudru + do posypania jabłek i ciasta
- 4 jajka
- szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół kostki masła lub margaryny do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką i białą masę.
- Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Wlać mleko, dodać roztopiony tłuszcz i pianę z ubitych białek.
- Jabłka oprószyć cukrem, mąką i dodać do ciasta.
- Całość wlać do formy z kominkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC przez 60 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.