Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka

Biszkoptowe serduszka - Przepis na domowe ciasteczka.
Autor: Shutterstock Biszkoptowe serduszka można ozdobić również cukrowymi dekoracjami.
łatwy
15 min
4

Każdy łasuch uwielbia ciasteczka domowej roboty, a szczególnie takie, które nie tylko pysznie smakują, ale również pięknie wyglądają. Sprawdź, jak zrobić domowe biszkopty, które zadowolą podniebienie każdego łakomczucha.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuszczamy w rondelku.
  • Cukier, masło i miód ucieramy.
  • Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową, sok oraz rozpuszczoną czekoladę (trochę pozostawiamy do dekoracji).
  • Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.
  • Gotową masę wlewamy do natłuszczonych foremek w kształcie serduszek. Jeśli nie mamy takich, wówczas pieczemy biszkopt w normalnej formie a potem wykrawamy z niego serduszka.Ciastka w foremkach pieczemy ok. 30-40 minut w 170ºC (w całości ok. 1h). Wierzch polewamy pozostałą czekoladą.