Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Każdy łasuch uwielbia ciasteczka domowej roboty, a szczególnie takie, które nie tylko pysznie smakują, ale również pięknie wyglądają. Sprawdź, jak zrobić domowe biszkopty, które zadowolą podniebienie każdego łakomczucha.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g białej czekolady
- 2,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku.
- Cukier, masło i miód ucieramy.
- Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową, sok oraz rozpuszczoną czekoladę (trochę pozostawiamy do dekoracji).
- Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.
- Gotową masę wlewamy do natłuszczonych foremek w kształcie serduszek. Jeśli nie mamy takich, wówczas pieczemy biszkopt w normalnej formie a potem wykrawamy z niego serduszka.Ciastka w foremkach pieczemy ok. 30-40 minut w 170ºC (w całości ok. 1h). Wierzch polewamy pozostałą czekoladą.