Biszkopt makowy: łatwy przepis na białkowe ciasto z makiem
2021-06-30
łatwy
20 min
6
Biszkopt makowy jako baza tortu idealnie komponuje się z kremem migdałowym lub kawowym. Można go także podać jako samodzielne ciasto polane jedynie lukrem. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się z nami swoją opinią!
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek z dużych jajek
- 4 łyżki drobnego cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki niebieskiego maku
- tortownica o średnicy 20 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem biszkoptu.
- Połowę mleka (około 120 ml) i podgrzać. Dosypać mak, do takiej wysokości, by zostało około 1 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Zamieszać i odstawić.
- W małej misce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce cukru miksować białka przynajmniej minutę.
- Dodać mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do białek ubitych z cukrem. Zamieszać tylko do połączenia składników.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
- Biszkopt piec około 30 minut (nie dłużej jednak niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175°C z grzałką góra i dół.
- Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić biszkopt w środku na 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?