Biszkopt makowy: łatwy przepis na białkowe ciasto z makiem

Biszkopt makowy: łatwy przepis na białkowe ciasto z makiem
Autor: Shutterstock.com Makowy biszkopt z kremem - idealny tort urodzinowy
łatwy
20 min
6

Biszkopt makowy jako baza tortu idealnie komponuje się z kremem migdałowym lub kawowym. Można go także podać jako samodzielne ciasto polane jedynie lukrem. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się z nami swoją opinią! 

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek z dużych jajek
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki niebieskiego maku
  • tortownica o średnicy 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem biszkoptu.
  • Połowę mleka (około 120 ml) i podgrzać. Dosypać mak, do takiej wysokości, by zostało około 1 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Zamieszać i odstawić. 
  • W małej misce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. 
  • Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce cukru miksować białka przynajmniej minutę.
  • Dodać mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do białek ubitych z cukrem. Zamieszać tylko do połączenia składników.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. 
  • Biszkopt piec około 30 minut (nie dłużej jednak niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175°C z grzałką góra i dół.
  • Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić biszkopt w środku na 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika. 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej