Bezy z kremem - jak u Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Bezy z kremem - jak u Magdy Gessler
Autor: Shutterstock.com Bezy z kremem - jak u Magdy Gessler
średni
150 min
4

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na bezy z kremem i migdałami. Słodkie i puszyste bezy przekładane według receptury Magdy Gessler będą idealnym deserem na rodzinne uroczystości. Zaskocz bliskich i przygotuj wyśmienity deser - bezy z kremem z przepisu szefowej "Kuchennych Rewolucji". 

Magda Gessler - najlepsze przepisy

SKŁADNIKI

  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki likieru Cointreau
  • 300 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 15 żółtek
  • 780 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 6 białek jaja
  • Sól
  • owoce jagodowe do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj 280 g cukru, najlepiej po łyżce, cały czas ubijając.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  • Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj koło o średnicy 20 centymetrów.
  • Ubite białka podziel na pół. Połowę wyłóż na blachę. Wstaw do piekarnika na 5 minut po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz ok. 90 minut. To samo zrób z pozostałą częścią białka.
  • Teraz przygotuj dwa kremy. Najpierw krem biały: ubij 200 g masła z 100 g cukru pudru, powoli dodawaj śmietanę 36% i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Aby przygotować krem łączony, ubij żółtka ze 500 g cukru. Wymieszaj z mąką. Zagotuj mleko i wrzące wlej do masy, cały czas mieszając. Podgrzej na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj ze 100 g masła.
  • Migdały obierz ze skórki. Podpraż je na suchej patelni. Potem podpraż płatki migdałów.
  • Połącz oba kremy. Dodaj likier i płatki. Wymieszaj.
  • Masę wyłóż na jednej z bez, przykryj drugą. Udekoruj migdałami i cukrem pudrem. Lub pozostaw tylko dolną część i udekoruj owocami jagodowymi. 
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
Zuzanna Lubart