Bezy z kremem - jak u Magdy Gessler
2021-11-23
średni
150 min
4
Wypróbuj przepis Magdy Gessler na bezy z kremem i migdałami. Słodkie i puszyste bezy przekładane według receptury Magdy Gessler będą idealnym deserem na rodzinne uroczystości. Zaskocz bliskich i przygotuj wyśmienity deser - bezy z kremem z przepisu szefowej "Kuchennych Rewolucji".
Magda Gessler - najlepsze przepisy
SKŁADNIKI
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g migdałów
- 2 łyżki likieru Cointreau
- 300 g masła
- 120 g cukru pudru
- 200 ml śmietany 36%
- 15 żółtek
- 780 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 6 białek jaja
- Sól
- owoce jagodowe do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj 280 g cukru, najlepiej po łyżce, cały czas ubijając.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj koło o średnicy 20 centymetrów.
- Ubite białka podziel na pół. Połowę wyłóż na blachę. Wstaw do piekarnika na 5 minut po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz ok. 90 minut. To samo zrób z pozostałą częścią białka.
- Teraz przygotuj dwa kremy. Najpierw krem biały: ubij 200 g masła z 100 g cukru pudru, powoli dodawaj śmietanę 36% i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
- Aby przygotować krem łączony, ubij żółtka ze 500 g cukru. Wymieszaj z mąką. Zagotuj mleko i wrzące wlej do masy, cały czas mieszając. Podgrzej na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj ze 100 g masła.
- Migdały obierz ze skórki. Podpraż je na suchej patelni. Potem podpraż płatki migdałów.
- Połącz oba kremy. Dodaj likier i płatki. Wymieszaj.
- Masę wyłóż na jednej z bez, przykryj drugą. Udekoruj migdałami i cukrem pudrem. Lub pozostaw tylko dolną część i udekoruj owocami jagodowymi.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka