Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową

Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zachwycająco proste w przygotowaniu danie, które uwodzi harmonią smaków i aromatów. Aksamitna śmietanka przyprawiona orzechami i gałka muszkatołową smakuje obłędnie.

Składniki

  • 1/2 paczki makaronu

  • 1/2 szklanki śmietany 30%

  • 2 czubate łyżki wyłuskanych orzechów włoskich

  • 1 łyżka masła

  • gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz

  • do dekoracji: kilka orzechów uprażonych na suchej patelni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i masłem, przypraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw.

  • Makaron ugotuj al dente, odcedź go i wymieszaj z orzechowym sosem. Gdyby danie było zbyt suche, dodaj 2-4 łyżki wody w której gotował się makaron.

  • Gotowe danie przybierz połówkami uprażonych orzechów lub tartą bułką zrumienioną na maśle.

Więcej przepisów na gorące walentynki wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 0