Frywolna kawa czekoladowa z miętą

Frywolna kawa czekoladowa z miętą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Lody, lody, dla ochłody... a właściwie nie lody, ale kawa, która spokojnie może zastąpić lodowy deser. Słodka i czekoladowa, a jednocześnie zimna i odświeżająca. Przeciwieństwa nie tylko się przyciągają, przeciwieństwa się lubią, niekiedy  nawet bardzo. Jak w tej kawie.

Składniki

  • 2 szklanki chudego mleka

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 4 łyżeczki słodzonego kakao instant

  • 1 łyżeczkę posiekanych liści mięty

  • kilka całych listków mięty do dekoracji

  • 2 szklanki pokruszonego lodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksuj mleko z kawą, kakao i posiekanymi listkami mięty.

  • Wlej do szklanek napełnionych pokruszonym lodem.

  • Udekoruj kawę całymi listkami mięty.

tip dnia

Jeśli chcesz nadać kawie nieco orzechowego aromatu użyj zamiast mleka napoju roślinnego – kokosowego lub migdałowego.

Kawa na pierwszej randce

Dla Szwedów pierwsza randka to zazwyczaj jest fika, czyli kawa wypita wspólnie przed praca czy w czasie przerwy na lunch. Spotkanie odbywa się w miejscu publicznym, może to być pobliska kawiarnia lub ławeczka w parku, ale koniecznie z kubkiem kawy. Chwila rozmowy, kilka uśmiechów, sączona powoli kawa – tylko tyle lub aż tyle. Na pewno wystarczająco. Hygge w najlepszym wydaniu.

Więcej świetnych przepisów na pobudzające dania znajdziecie i miłosnych ciekawostek i anegdot znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 0