Idealne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta pasują na południowy posiłek i ciepłą kolację. Idealne danie dla tych, co chcą jeść więcej warzyw. Placuszki można podać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub po z jogurtem i wędzonym łososiem, albo z zieloną sałatą. Wybór dodatków zależy od ciebie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie, około 600 g
- 2 duże marchewki, około 300 g
- 2-4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- 250 g sera feta
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki warzyw przełożyć do durszlaka lub na sito, posolić i pozostawić na 30 minut, aby puściły nadmiar soku.
- Starte warzywa dobrze odcisnąć.
- W misce zmiksować jajka z mlekiem i mąką. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce od dużych otworach ser feta, wymieszać. Dodać odciśnięte warzywa oraz drobny posiekany czosnek i wymieszać.
- Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, nabierając ciasto łyżką. Na 1 placuszek potrzeba 2 łyżek ciasta.
- Podawać z sosem jogurtowym.