Słone paluszki z ziołami: przepis na domowe paluszki
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Chrupiące paluszki z ciasta francuskiego są smaczną przekąską, którą przygotujesz z łatwością. Kup świeże lub mrożone ciasto francuskie i użyj go jako bazy do przygotowania domowej przekąski.
Jeśli chcesz uszlachetnić smak gotowego ciasta francuskiego możesz posmarować jego płat roztopionym masłem i po złożeniu na pół rozwałkować. Możesz ten zabieg powtórzyć 2-3 razy (nie przesadzaj z ilością masła). Ciasto będzie się dzięki temu ładnie rozwarstwiać i zyska lepszy aromat.
SKŁADNIKI
- 125 g ciasta francuskiego
 - oliwa z oliwek
 - sól gruboziarnista
 - zioła: suszony rozmaryn, czarny pieprz, kminek, sezam
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Potnij ciasto francuskie na cienkie paski. Możesz je spiralnie skręcić, by nadać im atrakcyjny wygląd.
 - Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą i ziołami. Można też przygotować słodką wersję paluszków, posypując ciasto grubym cukrem i kardamonem/cynamonem.
 - Włóż do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez ok. 5-7 minut.