Słone paluszki z ziołami: przepis na domowe paluszki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Chrupiące paluszki z ciasta francuskiego są smaczną przekąską, którą przygotujesz z łatwością. Kup świeże lub mrożone ciasto francuskie i użyj go jako bazy do przygotowania domowej przekąski.
Jeśli chcesz uszlachetnić smak gotowego ciasta francuskiego możesz posmarować jego płat roztopionym masłem i po złożeniu na pół rozwałkować. Możesz ten zabieg powtórzyć 2-3 razy (nie przesadzaj z ilością masła). Ciasto będzie się dzięki temu ładnie rozwarstwiać i zyska lepszy aromat.
SKŁADNIKI
- 125 g ciasta francuskiego
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- zioła: suszony rozmaryn, czarny pieprz, kminek, sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Potnij ciasto francuskie na cienkie paski. Możesz je spiralnie skręcić, by nadać im atrakcyjny wygląd.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą i ziołami. Można też przygotować słodką wersję paluszków, posypując ciasto grubym cukrem i kardamonem/cynamonem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez ok. 5-7 minut.