Przepyszna dynia pieczona po turecku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dynia pieczona po turecku podana z sosem jogurtowym to pyszna przekąska. Można również potraktować ją jako dodatek do innych dań.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muskat
- 3 cebule
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1-2 łyżki maki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml wody
- 100 g masła lub oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić, oczyścić z pestek i pozostałości gniazda nasiennego. Cebulę pokroić w dowolny sposób. Czosnek drobno posiekać.
- Dynię położyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, posypać cebulą i czosnkiem.
- Oprószyć pieprzem i płatkami chili oraz mąką.
- Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, posolić do smaku. Polać mieszaniną warzywa w formie.
- Na wierzchu położyć kawałeczki masła lub polać olejem.
- Formę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, pod koniec pieczenia na 5 minut wstawić pod grill, aby przyrumienić warzywa.