Klopsiki rybne w zalewie octowej: przepis na danie imprezowe
2022-12-16
łatwy
40 min
4
Jak zrobić klopsiki rybne w zalewie octowej? Oto sprawdzony przepis, który może stać się ulubionym daniem na każdą imprezę. Rybne klopsiki można podać jako przekąskę, nadziać na wykałaczki. Mogą też stanowić element szaszłyków imprezowych.
SKŁADNIKI
- Klopsiki:
- 1 kg filetów z białych ryb (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu)
- 1 kajzerka
- 1 żółtko
- 2 niewielkie cebule
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryby
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1 pełna łyżka masła
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
- ok. 150 ml mleka
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 5 łyżek cukru (niezbyt płaskich, z lekką górką)
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę mielimy na grubych oczkach lub siekamy przy pomocy malaksera. Mniej więcej w połowie mielenia dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę.
- Do zmielonej ryby dodajemy drobno posiekane i podsmażone na maśle cebule oraz pozostałe składniki (bułkę tartą, żółtko, zioła oraz przyprawy).
- Z gotowej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 35-40 klopsików) i obtaczamy je w bułce tarte.
- Klopsy następnie obsmażamy ze wszystkich stron na złoto (poziom oleju powinien sięgać połowy klopsów).
- Po zdjęciu z patelni klopsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
- Klopsy układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą.
- Zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?