Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
To proste danie z kalafiora nadaje się na dodatek do drugich dań, ale także jako samodzielna przekąska imprezowa. Podawaj je z dobrym dipem.
Zobacz: Przepisy na dipy.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- ostra papryka w proszku
- 2 szklanki jasnego piwa
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- sól
- 2-3 łyżki octu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miseczki, wbić jajka i wlać piwo. Wymieszać mikserem, aby uzyskać gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i papryką. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką o odstawić na pół godziny do zmacerowania.
- Kalafior oczyścić, opłukać i zanurzyć na kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Wyjąć, odsączyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do garnka z gorącą, posoloną wodą. Poczekać, aż woda zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5-8 min. Pilnować, by kalafior był ugotowany tylko na półtwardo. Odcedzić, przestudzić polewając go zimną wodą. Dokładnie odsączyć na sicie.
- Ciasto rozmieszać. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście piwnym i smażyć na złoty kolor w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju. Usmażone różyczki przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z tłuszczu.