Idealna brukselka duszona: szybki przepis na pyszną jarzynę do obiadu
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Jak osiągnąć brukselkowy ideał? Dusząc to pyszne warzywo kapustne. Duszenie kondensuje wszystkie smaki w malutkich kapustkach. Wypróbuj nasz szybki przepis na pyszną jarzynkę do obiadu. Wystarczy 10 minut na patelni, aby cieszyć się doskonałym smakiem brukselki.
SKŁADNIKI
- 300 g świeżej brukselki
 - 1 łyżka oleju roślinnego
 - 0,5 szklanki bulionu warzywnego
 - pieprz do smaku, świeżo zmielony
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę przebrać, odciąć niewielki plasterek łodygi, oczyścić z uszkodzonych i zwiędniętych pierwszych liści. Przeciąć na pół.
 - Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć brukselki przecięciem do dołu.
 - Smażyć brukselkę do zrumienienia, czyli około 4-6 minut.
 - Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
 - Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić, aż około 5 minut.
 - Gotową brukselkę podawać jako jarzynę na ciepło.
 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?