Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim

2021-03-29
Małgorzata Wieczorek
Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby świeże, lekko podduszone na patelni, to doskonały farsz do  pasztecików z ciasta francuskiego.
łatwy
25 min
4

Grzyby duszone, zapiekane w cieście francuskim, to potrawa wyjątkowo łatwa do przygotowania, a bardzo efektowna.  Gdy trwa sezon na grzyby  można do je przygotowania wykorzystać świeże grzyby, poza sezonem - zastępujemy je leśnymi grzybami mrożonymi albo pieczarkami. Jeśli  tak - my  polecamy  bardziej aromatyczne pieczarki portobello.

SKŁADNIKI

  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 25 dag mieszanych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 dag surowej szynki
  • 50 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól  i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko rozmącić.
  • Grzyby oczyścić, pokroić w plastry.
  • Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojoną szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
  • Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę.
  • Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.
  • Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.
  • Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  • Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Małgorzata Wieczorek