Granadilla - co to za owoc? Jak jeść owoce passiflory?

Granadilla - co to za owoc? Jak jeść owoce passiflory?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Granadilla nazywana jest również marakują. To owoce pięknie kwitnącej passiflory.

Słodka, orzeźwiająca i egzotyczna - taka jest granadilla, granadia, słodka granadilla, passiflora albo męczennica języczkowata. To owoc o wielu nazwach, występujący w niemal 500 odmianach i charakteryzujący się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy, jak dobra, które oferuje nam owoc granadilli wykorzystać ze smakiem.

Granadilla - co to za owoc?

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się granadilla - bliska kuzynka, bardziej u nas znanej, marakui. To egzotyczny owoc znany i jadany na całym świecie, nie tylko ze względu na walory smakowe i zdrowotne, ale także dlatego, że jest bardzo wytrzymały w transporcie. Na dziko passiflora - bo tak nazywa się roślina, której owocem jest granadilla rośnie w Ameryce Południowej - w górskich rejonach Boliwii, Peru i Wenezueli. Uprawiana jest zaś wszędzie tam, gdzie występuje ciepły i łagodny klimat.

Jak wygląda granadilla?

Passiflora lub męczennica języczkowata to pnącze. Charakterystyczne jest to, że potrafi ono przywrzeć niemal do każdej powierzchni w poszukiwaniu promieni słonecznych. Często uprawiana jest w ogrodach ze względu na bardzo dekoracyjne kwiaty. Owoce granadilli mają owalny kształt i są wielkości zaciśniętej pięści. Skórka jest twarda i gładka w kolorze żółtym lub pomarańczowym, z delikatnymi, jaśniejszymi plamkami. Kiedy ją rozkroisz, ukaże się nieco białego miąższu. Pod nim owoc wypełniony jest galaretowatą, białawą substancją, w której pływają niewielkie ciemnobrązowe ziarenka.

Jak jeść owoc granadilli?

Jadalna jest właśnie galaretka z ziarenkami. Na surowo jest słodka, orzeźwiająca i aksamitna, a ziarenka dodają chrupkości i tekstury. Najlepiej przekroić ją na pół i łyżeczką wybierać galaretkę z ziarenkami.

Granadilla a marakuja

Granadilla i marakuja są owocami różnych odmian passiflory. Nie jest to jednak ten sam owoc, jak twierdzą niektórzy. Marakuja jest zdecydowanie mniejsza, ma ciemnofioletową skórkę i żółtą "galaretkę". Jest też inna w smaku, bardziej kwaskowa.

Właściwości granadilli

Grenadilla to bogate źródło antyoksydantów oraz witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy sporo witaminy A, C, E i K oraz minerały: potas, żelazo, miedź i magnez. Jak na owoc jest dość kaloryczna (ok 97 kcal), ale ma niski indeks glikemiczny (16). Wspomaga krążenie krwi i reguluje ciśnienie, obniża poziom cholesterolu, chroni przed atakiem serca i redukuje poziom stresu.

Grenadilla w kuchni

Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest grenadilla jadana na surowo. Można ją dodawać do koktajli i musów owocowych, a także urozmaicać za jej pomocą smak drinków i napojów. Rewelacyjnie smakuje jako egzotyczny dodatek do deserów.

Jakie owoce wybierać?

Najlepsza jest granadilla, która ma już nieco podeschniętą skórkę. Kiedy ściśniemy owoc, zewnętrzna warstwa łatwo pęka, ukazując pyszne wnętrze. Ponieważ jest to owoc bardzo wytrzymały, jeśli chodzi o warunki w jakich jest transportowane, można bezpiecznie kupować egzemplarze z niewielkimi uszkodzeniami. Dyskwalifikują je jedynie wyraźne ślady pleśni lub chorób.

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.