Golden syrup - jak zrobić popularny złoty syrop?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          trudny
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Golden syrup to nic innego jak słodki syrop przygotowany na bazie cukru, wody i soku z cytryny. Swoją nazwę zawdzięcza pięknej złocisto-miedzianej barwie. Wygląda podobnie do miodu lub syropu klonowego, jednak jego słodki smak jest przełamany kwaśną, cytrynową nutą. Stosuje się go przede wszystkim jako dodatek do deserów.
SKŁADNIKI
- Krok pierwszy:
 - 2 łyżki białego cukru
 - 3 łyżki zimnej wody
 - Krok drugi:
 - Szklanka cukru
 - pół sporej cytryny
 - 1,5 szklanki wrzątku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszoruj dokładnie i sparz cytrynę, jej połowę pokrój w plastry razem ze skórką.
 - Cukier i wodę wymieszaj w małym garnuszku z grubym dnem. Im lepiej wymieszasz składniki, tym większa szansa, że syrop się nie przypali.
 - Garnuszek z wymieszaną z cukrem wodą postaw na małym ogniu i.... czekamy aż się stopi. Nie należy go mieszać, można od czasu do czasu nim potrząsnąć, za to koniecznie trzeba go obserwować.
 - Po kilku minutach roztwór zacznie bąbelkować, a następnie zmieniać kolor. kiedy substancja nabierze barwy jasnego karmelu, dolewamy do niej ostrożnie i powoli wrzątek z kroku drugiego.
 - Następnie dodajemy plasterki cytryny i resztę cukru, mieszamy dokładni i znów pozostawiamy na małym ogniu. Wystarczy taki, żeby syrop puszczał delikatne bąbelki.
 - Ta część przygotowywania syropu zajmuje zazwyczaj ok 40 minut. Jednak nadal trzeba być bardzo uważnym i obserwować syrop. Powinien zgęstnieć i nabrać złocisto-karmelowego kolory, ale nie może się przypalić. Przypalony nabiera goryczy i nadaje się tylko do wyrzucenia.
 - Gotowy syrop zestawiamy z ognia i pozwalamy mu nieco ostygnąć w garnuszku. Następnie przelewamy do czystych butelek lub słoiczków.