Taką temperaturę ustawiam w lodówce. Jedzenie jest zawsze świeże i pyszne, a rachunki za prąd niższe

2025-08-05 16:02

Lodówka to podstawowe urządzenie AGD, które znajduje się w każdej kuchni. Dzięki niej produkty zachowują świeżość, jakość i składniki odżywcze. Warto o nią dbać i regularnie ją myć, ale jeszcze ważniejsza jest temperatura, w której artykuły spożywcze się chłodzą. Jaka więc powinna być temperatura w lodówce? Wyjaśniamy.

jaką temperaturę ustawić w lodówce
Autor: Shutterstock Tylko taka temperatura w lodówce jest optymalna. Sprawdź, jak ją ustawić i zużywać mniej prądu.

Dlaczego temperatura w lodówce jest ważna?

Odpowiednia temperatura w lodówce zapewnia świeżość i utrzymanie dobrej jakości produktów. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że bakterie będą się szybko rozwijać, a żywność się zepsuje. Rachunki za prąd także będą wyższe. Natomiast za niska temperatura może mrozić produkty. Szczególnie źle działa na delikatne warzywa i owoce. Nieodpowiednia temperatura ma także wpływ na wysokość rachunków za zużycie prądu w domu. Właśnie dlatego ustawienie właściwej temperatury w lodówce ma tak duże znaczenie.

Jaka jest optymalna temperatura w lodówce?

Temperatura w lodówce może się nieco różnić. Na niższych półkach i w szufladach jest niższa, dlatego najlepiej przechowywać tam mięso i ryby. Na środkowe półki można wstawić mleko, jogurt i inne produkty mleczne. Na wyższych półkach temperatura jest wyższa. Tam można przechowywać artykuły spożywcze, które są dość delikatne, a niska temperatura może je zniszczyć. To najlepsze miejsce dla warzyw i owoców.

Jaka powinna być temperatura w lodówce? Najlepsza temperatura w lodówce, która ochroni artykuły spożywcze wymagające chłodzenia, to od 3 stopni C do 5 stopni C. Produkty zachowują świeżość, smak i wartości odżywcze, a rachunki za zużycie energii elektrycznej nie są zbyt wysokie.

Jaką temperaturę powinna mieć zamrażarka?

Ustawiając właściwą temperaturę w lodówce, warto sprawdzić także zamrażarkę. W tej części optymalna temperatura powinna wynosić -18 stopni C. Pozwala bezpiecznie i długo przechowywać żywność, taką jak mięso, warzywa czy pieczywo. Skutecznie hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. Temperatura niższa niż -18 stopni C może źle wpłynąć nie tylko na żywność, ale i rachunki za energię elektryczną, które mogą stać się dość wysokie.

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

Ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce jest bardzo ważne. Dzięki temu różne artykuły spożywcze, od mięsa i wędlin, przez warzywa i owoce, po produkty mleczne, dłużej zachowają świeżość i składniki odżywcze. Ustawienie temperatury zależy od typu lodówki. Każdy model wyposażony jest w pokrętło, które znajduje się w środku, lub cyfrowy wyświetlacz z przyciskami umieszczony na zewnątrz. Pokazuje, jaka temperatura jest w lodówce, a jaka w zamrażarce. Dokładnie informacje na ten temat powinny znajdować się w instrukcji obsługi dołączonej do lodówki.

Temperaturę w lodówce należy sprawdzać regularnie. Zbyt dużo produktów w lodówce może sprzyjać podwyższeniu temperatury. Czas chłodzenia może się więc wydłużyć. Warto także co jakiś czas sprawdzać uszczelki zamontowane na drzwiach lodówki i zamrażarki. Jeżeli są nieszczelne, zimne powietrze szybciej się ulatnia, a zużycie prądu rośnie.

Zobacz galerię i sprawdź najlepsze przepisy na pyszne dania z sałaty lodowej. Pamiętaj, aby przechowywać ją na wyższej półce w lodówce. 

Jak utrzymać porządek w kuchni?
Beszamel SE Google News