'Słodki zielnik Lary' – premiera książki i spotkanie z Larą Gessler

2016-09-26 15:42

'Słodki zielnik Lary' to debiut książkowy Lary Gessler, czyli córki słynnej restauratorki Magdy Gessler. 54 przepisy, dostępne po polsku i po angielsku, opierają się na jednym koncepcie – wykorzystaniu aromatycznych ziół w niebanalnych deserach.

'Słodki zielnik Lary' – premiera książki i spotkanie z Larą Gessler
Autor: materiały prasowe Edipresse Lara Gessler z Darią Ładochą

Spis treści

  1. Spotkanie z Larą Gessler w Studiu Praga
  2. 'Słodki zielnik Lary': jakie przepisy znajdziemy w książce?
  3. Kim jest Lara Gessler?

Książka Lary Gessler 'Słodki zielnik Lary / Lara's Sweet Herbarium' ukaże się w sklepach 28 września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki. Jednak już 21 września, w Studiu Praga na warszawskim Grochowie, odbyło się spotkanie z autorką publikacji.

Spotkanie z Larą Gessler w Studiu Praga

Na spotkaniu w Studiu Praga Lara Gessler opowiadała o swoich inspiracjach i doświadczeniach zdobywanych w Polsce i za granicą. Rozmowę z autorką książki poprowadził dziennikarz Mateusz Hładki. Jednak trudno sobie wyobrazić spotkanie bez degustacji – na gości czekały więc deserowe przysmaki przygotowane według receptur ze 'Słodkiego zielnika Lary'. Oprócz dziennikarzy i sympatyków kulinariów na spotkaniu pojawili się m.in. restaurator Piotr Gessler, projektantka Kaja Śródka, kucharka Daria Ładocha czy fotograf Sebastian Skalski.

'Słodki zielnik Lary': jakie przepisy znajdziemy w książce?

Książka Lary Gessler to efekt fascynacji światem natury. Aromatyczne zioła, które zwykle goszczą w daniach wytrawnych, tym razem czarują swoim smakiem w słodkich deserach. Lara Gessler dzieli się autorskimi przepisami na desery z tymiankiem, majerankiem, liśćmi laurowymi, owocami jałowca, czarnuszką, kolendrą, kminkiem czy rozmarynem. Przykładowe kompozycja smakowe to tymianek z jabłkami i migdałami, lawenda z białą czekoladą oraz majeranek w tarcie migdałowej z gruszkami.

Kim jest Lara Gessler?

Lara Gessler to córka Magdy Gessler, słynnej restauratorki od lat prowadzącej hit telewizyjny 'Kuchenne rewolucje'. Lara Gessler wyraźnie idzie w ślady matki. Doświadczenie kulinarne zdobywała m.in. w Nowym Jorku i w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. 'Słodki zielnik Lary' to jej debiut książkowy.

źródło: informacja prasowa Edipresse Książki