Pojemniki do marynowania miesa lub ryb: jakie wybrać?

2016-11-28 15:21

Marynowanie mięsa lub ryb wymaga użycia odpowiednio dobranych aromatycznych przypraw. Co zrobić, by nie pachniało nimi całe jedzenie w lodówce? W tym celu niezbędne jest stosowanie odpowiednich pojemników, na przykład  próżniowych, z których w swoich kulinarnym programie korzysta Ewa Wachowicz. Ile kosztują takie pojemniki?

w_jakich_pojemnikach_najlepiej_marynowac.JPG
Autor: Shutterstock Pojemniki próżniowe przydają się nie tylko do marynowania mięsa lub ryb, ale też do bezpiecznego przechowywania żywności

Spis treści

  1. W jakich pojemnikach najlepiej marynować mięso i ryby?
  2. Ile kosztuje pojemnik Dafi Vacuum i gdzie go nabyć?

W czym tkwi tajemnica dobrze doprawionego mięsa lub ryb? Zazwyczaj w marynacie. Jak ulepszyć marynatę do mięsa lub ryby, aby przygotowywane smakołyki na dobre przesiąkły aromatem przypraw i ziół? Z pomocą przychodzą pojemniki próżniowe, przeznaczone specjalnie do tego celu.  W gronie ich miłośników, znajduje się także Ewa Wachowicz - polska Miss Świata z 1992 roku, ostatnio bardziej znana z autorskiego programu kulinarnego „Ewa gotuje". Jakie pojemniki poleca Ewa Wachowicz?

W jakich pojemnikach najlepiej marynować mięso i ryby?

Wszyscy kucharze wiedzą, że na smak marynowanego mięsa wpływa nie tylko ilość zużytych przypraw i ziół, ale przede wszystkim czas marynowania oraz pojemnik, w którym ten proces zachodzi. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie mięso dokładnie nasiąkło ziołami, cebulą, czosnkiem i innymi magicznymi składnikami, które stosujesz w marynacie, koniecznie zaopatrz swoją kuchnię w pojemniki próżniowe (np. Dafi Vacuum).

Specjalna konstrukcja pojemnika, zaleca po włożeniu do niego mięsa lub ryb i marynaty wypompowanie powietrza, dzięki czemu składniki szybciej wnikają do mięsa. Funkcja ta pozwala piec potrawy już tego samego dnia oraz zachować smak i aromat marynaty. Poza tym szczelne pojemniki sprawdzają się także w przechowywaniu żywności (warzywa, owoce, a nawet pieczywa). Dzięki szczelnie zamkniętej pokrywce zapach marynaty nie wydostaje się na zewnątrz i nie osiada na produktach znajdujących w jej bliskim sąsiedztwie. Specjalny zawór, zamontowany w pojemnikach chroni przechowywaną marynatę bądź żywność przed wilgocią i powietrzem.

Ile kosztuje pojemnik Dafi Vacuum i gdzie go nabyć?

Pojemniki próżniowe nie są bardzo tanie, ale należy pamiętać, że mogą nam służyć kilka sezonów. Na przykład Dafi Vacuum, z którego w swoim kulinarnym programie korzysta Ewa Wachowicz, jest dostępny w kolorze białym i seledynowym na stronie dafi.pl. Pojedyncze opakowanie kosztuje od 32 do 49 zł i jego cena zależy od pojemności. Pojemniki można nabyć w zestawach, razem z pompką. Koszt zestawu to 95 - 130 zł.