Mięso wolno gotowane w Lidlu: co to jest i jakie ma właściwości?
Aby przygotować smaczny posiłek, nie trzeba spędzać wiele czasu w kuchni. Mięso wolno gotowane dostępne w Lidlu, przygotowywane metodą sous-vide, to świetny pomysł na obiad do przyrządzenia w 30 minut. Sprawdź, jakie właściwości ma mięso wolno gotowane.
Spis treści
Wolno gotowane, czyli sous-vide
Mięso wolno gotowane marki Rzeźnik, dostępne w Lidlu, przyrządzane jest tzw. metodą sous-vide, co po francusku oznacza "w próżni". Dobrze przyprawione mięso pakuje się próżniowo w folię, a następnie długo gotuje w temperaturze 50-90 st. C. Wszystkie aromaty zamknięte w folii długo się przenikają, a mięso jest soczyste, kruche i przede wszystkim pyszne. W Lidlu można kupić m.in. łopatkę wieprzową gotowaną próżniową, ale też szynkę wieprzową i golonkę bez kości i skóry. Wkrótce oferta jeszcze się poszerzy.
I najważniejsze dla kupującym – mięso wolno gotowane wystarczy wrzucić na 30 minut do piekarnika i obiad gotowy!
Moda na slow cooking
Metoda sous-vide wpisuje się w szerszy trend slow cookingu, czyli dosłownie wolnego gotowania. Dzięki długiej, ale powolnej obróbce termicznej produkty żywnościowe zachowują więcej wartości odżywczych. Udaje się też wyeliminować tłuszcz jako dodatek.
źródło: mat. prasowe