Malakser: co to jest? Jak wybrać malakser?

2016-10-03 11:11

Malaksery ułatwiają kuchenne życie, szczególnie tym, którzy nie lubią poświęcać na nie zbyt dużo czasu. Malakser, inaczej robot kuchenny, to wielofunkcyjne urządzenie pomagające w przygotowywaniu produktów na posiłki.

malakser-co-to-jest-jak-wybrac-malakser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Malakser znacznie usprawnia przygotowywanie różnorodnych dań - od sałatek po ciasta

Spis treści

  1. Malakser: sieka, miesza, ubija
  2. Malakser: za ile?

Malakser: sieka, miesza, ubija

Malakser spełnia wiele różnych funkcji kuchennych. Do podstawowych należą: siekanie, mieszanie, ubijanie i rozdrabnianie. Wszystkie te czynności wykonywane przez jedno urządzenie możliwe są dzięki systemowi wymiennych elementów. Pojemniki i narzędzia dopasowujemy sobie w zależności od potrzeby.

Niektóre malaksery, niektórym pewnie bliżej znane jako roboty kuchenne, mają wbudowane blendery, czyli urządzenia służące do miksowania składników. W malakserze z podstawowymi funkcjami przygotujemy niemal każdy półprodukt: warzywa do surówki, masę na placki ziemniaczane, można w nim nawet wyrobić ciasto. Robot kuchenny szczególnie przydaje się do rozdrabniania warzyw, np. krojenia cebuli. Mimo że malaksery są urządzeniami wieloczynnościowymi, nie da się przygotować dzięki nim każdego dania. Na przykład do ubijania piany z masy jajecznej nadal niezbędny będzie nieco bardziej tradycyjny mikser.

Malakser: za ile?

Ceny malakserów zależą od ich funkcjonalności i jak w przypadku każdego produktu: im więcej funkcji, tym drożej. Najdroższe malaksery kosztują nawet ponad tysiąc złotych. Średnia cena malakserów waha się od 200 do 400 zł. Z tańszymi lepiej uważać – zamiast malaksera możemy trafić np. na blender, który poza miksowaniem z rozdrabnianiem nie spełnia innych funkcji.