Keczup należy trzymać w szafce czy lodówce? Producent stawia sprawę jasno
Jak przechowywać ketchup? Czy opakowania powinno trzymać się w lodówce? Czy może lepsza będzie szafka? Odwieczny spór właśnie został rozstrzygnięty przez producenta tradycyjnego sosu pomidorowego.
Wojna o ketchup
Przez media społecznościowe przetoczyło się tornado. Jeden z największych producentów ketchupu, amerykańska firma Heinz, oświadczył, jak należy przechowywać keczup. Na swoim profilu na Twitterze firma opublikowała prosty post – „Do twojej wiadomości: ketchup trzyma się w lodówce!”. To jedno zdanie wywołało burzę. Producent powołał się na własne badania, z których wynika, że 41 proc. Brytyjczyków przechowuje ketchup Heinz w szafce, a nie w lodówce.
Post objął zasięgiem 4,3 mln użytkowników Twittera. Skomentowało go ponad 1,4 tys. osób. Niektórzy uznali, że zimny ketchup to zbrodnia. Użytkownicy pytali producenta, dlaczego więc w sklepach opakowania ketchupu stoją na półkach, a nie w lodówkach.
Ostateczna odpowiedź producenta
Po burzliwej dyskusji zwolenników i przeciwników koncern postanowił przeprowadzić ankietę, która ostatecznie rozstrzygnęła spór wśród internautów. Wzięło w niej udział 13 tys. osób. Wyniki potwierdzają to, co wcześniej wskazał Heinz w swoim kontrowersyjnym poście. Za przechowywaniem ketchupu w lodówce głosowało ponad 63 proc. osób. Szafka przegrała, zdobywając niecałe 37 proc. głosów.
Jak prawidłowo przechowywać ketchup?
Każdy producent ma obowiązek poinformowania konsumentów, jak postępować z produktem. O sposobie przechowywania ketchupu można przeczytać na etykiecie umieszczonej na opakowaniu. Po zakupie fabrycznie zamknięte opakowanie keczupu można przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie należy wstawić do lodówki.
Zobacz galerię i poznaj łatwe przepisy na pyszne sosy na zimno.