Jak przechowywać warzywa, żeby jak najdłużej zachowały świeżość?
Warzywa, bogate w tak ważne dla organizmu mikroelementy i witaminy, trzeba odpowiednio przechowywać, by nie straciły swoich walorów. Oto 9 cennych rad, co zrobić, by przechowywane przez kilka dni warzywa były jędrne i smaczne.
Spis treści
Papryka
Będzie jędrna i smaczna nawet przez 5 dni, jeśli przechowasz ją w lodówce, w szufladzie na warzywa. Pamiętaj jednak, że im krócej będzie tam leżała, tym mniej witamin straci.
Pieczarki
Możesz trzymać je w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Najlepiej jeśli zawiniesz je w papier do pieczenia lub włożysz do otwartej papierowej torebki.
Białe szparagi
Możesz przechować je przez 2-3 dni w lodówce. Muszą być jednak zawinięte w wilgotną ściereczkę. Wtedy z pewnością nie stracą swojej jędrności.
Ziemniaki i cebula
To warzywa, których nie wolno przechowywać w lodówce. Powinny leżeć w suchym i chłodnym miejscu, np. w spiżarni. W takich warunkach zachowają wszystkie swoje walory smakowe nawet przez miesiąc. Pamiętaj jednak, by nie trzymać ich razem – nie lubią swojego towarzystwa.
Warzywa liściaste
Jeśli musisz przez kilka dni przechować sałatę czy szpinak, opłucz ich liście, osusz z nadmiaru wody i zawiń w foliową torebkę. Przetrwają w lodówce nawet 3 dni.
Warto wiedzieć
Przechowując warzywa korzeniowe, zawsze odcinaj ich natkę. W ten sposób warzywa dłużej pozostaną świeże.
Są warzywa, które nie lubią swojego wzajemnego towarzystwa. I tak np. cebuli nie trzymaj z ziemniakami, gdyż wydziela ona gaz, który przyspiesza ich gnicie. Marchew nie lubi jabłek i gruszek, gdyż w ich towarzystwie przechodzi goryczką.
Kalafiora nie gotuj w garnku aluminiowym czy żelaznym, gdyż zmienia kolor. W pierwszym przypadku po ugotowaniu będzie żółty, w drugim – brązowy lub niebieskozielony.