Makaron ugotowany i własnej roboty: jak przechowywać?

2016-10-25 13:01

Ugotowany makaron często zostaje po obiedzie czy po kolacji. Jak go przechowywać? A przede wszystkim - jak długo? Warto też wiedzieć, jak powinno wyglądać przechowywanie makaronu robionego w domu? Czy ich termin "przydatności do spożycia" jest inny niż tych kupowanych w sklepie?

makaron-jak-przechowywac-ugotowany-makaron.jpg
Autor: Dafi Ugotowany makaron trzeba przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanych pojemnikach

Spis treści

  1. W czym przechowywać makaron?
  2. Sztuka kupowania makaronu

Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeśli jednak chcemy przechować makaron, warto wiedzieć, jakich terminów i zasad przechowywania należy przestrzegać:

Ugotowany makaron –  koniecznie należy włożyć go do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku. Będzie się nadawał do spożycia przez 3–5 dni (aby się nie sklejał, można dodać 1–2 łyżeczki oleju na 500 g ugotowanego makaronu).

Makaron surowy domowy – można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet kilka miesięcy. Makaron musi być jednak bardzo dobrze wysuszony.

Makaron suchy – jeśli jest w suchym i chłodnym miejscu, może być przechowywany długo, maksymalnie przez rok.

Do zamrażania – nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Przed zrobieniem posiłku nie należy ich rozmrażać, lecz od razu wrzucić do wrzątku.

W czym przechowywać makaron?

Pojemniki do przechowywania makaronu przede wszystkim powinny być szczelnie zamykane, wykonane z wysokiej jakości tworzyw (plastikowe, szklane, porcelanowe). Są nie tylko praktyczne, lecz bardzo często także dekorują kuchnię. Wielkością i kształtem dostosowane są do różnych rodzajów makaronów. Cena: od około 7 zł do około 50 zł.

Sztuka kupowania makaronu

Najpierw należy dokładnie obejrzeć makaron. Dobry surowy makaron nie jest blady. Powinien mieć kolor żółty, kremowy, lekko bursztynowy – bez białych plamek – i szklistą powierzchnię. Jeśli się łatwo kruszy i w opakowaniu jest dużo drobnych, połamanych kawałków, to oznaka, że nie jest świeży. Makaron dobrej jakości jest zwarty, bez pęknięć i szczelin.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE