Makaron ugotowany i własnej roboty: jak przechowywać?
Ugotowany makaron często zostaje po obiedzie czy po kolacji. Jak go przechowywać? A przede wszystkim - jak długo? Warto też wiedzieć, jak powinno wyglądać przechowywanie makaronu robionego w domu? Czy ich termin "przydatności do spożycia" jest inny niż tych kupowanych w sklepie?
Spis treści
Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeśli jednak chcemy przechować makaron, warto wiedzieć, jakich terminów i zasad przechowywania należy przestrzegać:
Ugotowany makaron – koniecznie należy włożyć go do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku. Będzie się nadawał do spożycia przez 3–5 dni (aby się nie sklejał, można dodać 1–2 łyżeczki oleju na 500 g ugotowanego makaronu).
Makaron surowy domowy – można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet kilka miesięcy. Makaron musi być jednak bardzo dobrze wysuszony.
Makaron suchy – jeśli jest w suchym i chłodnym miejscu, może być przechowywany długo, maksymalnie przez rok.
Do zamrażania – nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Przed zrobieniem posiłku nie należy ich rozmrażać, lecz od razu wrzucić do wrzątku.
W czym przechowywać makaron?
Pojemniki do przechowywania makaronu przede wszystkim powinny być szczelnie zamykane, wykonane z wysokiej jakości tworzyw (plastikowe, szklane, porcelanowe). Są nie tylko praktyczne, lecz bardzo często także dekorują kuchnię. Wielkością i kształtem dostosowane są do różnych rodzajów makaronów. Cena: od około 7 zł do około 50 zł.
Sztuka kupowania makaronu
Najpierw należy dokładnie obejrzeć makaron. Dobry surowy makaron nie jest blady. Powinien mieć kolor żółty, kremowy, lekko bursztynowy – bez białych plamek – i szklistą powierzchnię. Jeśli się łatwo kruszy i w opakowaniu jest dużo drobnych, połamanych kawałków, to oznaka, że nie jest świeży. Makaron dobrej jakości jest zwarty, bez pęknięć i szczelin.