"Italia do zjedzenia" Bartka Kieżuna - Krakowskiego Makaroniarza [RECENZJA]

2017-11-28 12:38

„Italia do zjedzenia” to, według autora Bartka Kieżuna, połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii. To wyjątkowo smaczne połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały uzupełnione zdjęciami autora z Włoch. Czy warto się wybrać w tę podróż? Przekonajcie się o tym sami, podążając za znawcą i smakoszem Bartkiem Kieżunem. 

Italia do zjedzenia: książka Bartka Kieżuna - Krakowskiego Makaroniarza
Autor: mat. pras. GW Foksal Dowcipną książką "Italia do zjedzenia" Bartek Kieżun zabiera nas w smaczną podróż do Włoch

„Italia do zjedzenia”  podzielona jest na cztery rozdziały, jak cztery dania typowego posiłku kuchni włoskiej. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek.

W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa – „tłusta” i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.

Rozdział Secondi gromadzi najważnieszje włoskie działa: między innymi Rzym, Florencję, Wenecję, Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy.

A na deser coś słodkiego - autor proponuje wyprawę do San Gimignano, gdzie podają słynne panforte albo do Marsali, w której produkuje się najsłynniejsze włoskie wzmacniane wino…

„Italia do zjedzenia”  to książka niezwykle smakowicie napisana. Książka do połknięcia w całości. Świetna na prezent dla smakoszy.  

Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

Więcej informacji o Bartku Kieżunie i piękne zdjęcia jego autorstwa można znaleźć tutaj:

BLOG: https://www.kukbuk.com.pl/blogi/bartek-kiezun/

Facebook: https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/

Instagram: https://www.instagram.com/krakowski_makaroniarz/

ITALIA DO ZJEDZENIA

Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz)

Wydawnictwo Buchmann

Data premiery: 15.11.2017

Format 210x270 mm

Oprawa twarda

Stron 288

Cena 69,99 zł