"Italia do zjedzenia" Bartka Kieżuna - Krakowskiego Makaroniarza [RECENZJA]

2017-11-28 12:38

„Italia do zjedzenia” to, według autora Bartka Kieżuna, połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii. To wyjątkowo smaczne połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały uzupełnione zdjęciami autora z Włoch. Czy warto się wybrać w tę podróż? Przekonajcie się o tym sami, podążając za znawcą i smakoszem Bartkiem Kieżunem. 

Italia do zjedzenia: książka Bartka Kieżuna - Krakowskiego Makaroniarza
Autor: mat. pras. GW Foksal Dowcipną książką "Italia do zjedzenia" Bartek Kieżun zabiera nas w smaczną podróż do Włoch

„Italia do zjedzenia”  podzielona jest na cztery rozdziały, jak cztery dania typowego posiłku kuchni włoskiej. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek.

W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa – „tłusta” i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.

Rozdział Secondi gromadzi najważnieszje włoskie działa: między innymi Rzym, Florencję, Wenecję, Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy.

A na deser coś słodkiego - autor proponuje wyprawę do San Gimignano, gdzie podają słynne panforte albo do Marsali, w której produkuje się najsłynniejsze włoskie wzmacniane wino…

„Italia do zjedzenia”  to książka niezwykle smakowicie napisana. Książka do połknięcia w całości. Świetna na prezent dla smakoszy.  

Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

Więcej informacji o Bartku Kieżunie i piękne zdjęcia jego autorstwa można znaleźć tutaj:

BLOG: https://www.kukbuk.com.pl/blogi/bartek-kiezun/

Facebook: https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/

Instagram: https://www.instagram.com/krakowski_makaroniarz/

ITALIA DO ZJEDZENIA

Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz)

Wydawnictwo Buchmann

Data premiery: 15.11.2017

Format 210x270 mm

Oprawa twarda

Stron 288

Cena 69,99 zł

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE