5 sposobów na domowe mrożonki - sprawdzone rady

2016-11-25 14:13

Mrożenie żywności to sposób jej zabezpieczania i przechowywania znany od bardzo dawna. Dzięki tej technice możesz przechować zapas natki pietruszki, świeżych składników czy całych dań na specjalne okazje. Sprawdź, na co musisz zawrócić uwagę, przygotowując domowe mrożonki.

5 sposobów na domowe mrożonki
Autor: pixabay.com Niska temperatura chroni żywność przed utlenianiem jej najbardziej wartościowych składników - witamin i minerałów.

5 sprawdzonych sposobów na mrożenie żywności:

Mięso uformowane w kotlety zawiń w papier śniadaniowy, każdy kotlet osobno, i włóż do pudełka na mrożonki.

Zupy i dania gotowe przełóż do pudełek lub specjalnych woreczków na mrożonki, napełniając je do 2/3 wysokości (brzegu torebki). Zamarzająca ciecz zwiększa swoją objętość, więc w ten sposób zapobiegniesz pęknięciu woreczka czy otwarciu pudełka.

Zanim zamkniesz woreczek z mrożonką, dokładnie usuń z niego powietrze. Zabezpieczysz w ten sposób produkty przed psuciem.

Zanim zamrozisz fasolkę, groszek czy kalafiora, blanszuj je przez 2 minuty. Po przestudzeniu rozłóż je na płasko na tacy, którą włożysz do zamrażarki na około godzinę. Potem przełóż warzywa do torebek i dokończ proces mrożenia. Warzywa możesz przechowywać około 10 miesięcy.

Paprykę lub cebulę również możesz zamrozić. Zanim włożysz je do pudełek pokrój w kostkę, paski, piórka - w zależności od potrzeb. Dzięki temu, możesz z pudełka wyjmować tylko taką ich ilość, jaka w danym momencie będzie Ci potrzebna.

Niska temperatura chroni żywność przed utlenianiem jej najbardziej wartościowych składników - witamin i minerałów. Dzięki temu, produkty zamrożone we właściwy sposób zachowują swoją wartość odżywczą.