Rybi tłuszcz - uzupełnienie zbilansowanej diety
Rybi tłuszcz, czyli „fish oil” jest znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych typu omega-3, które są prawdziwym błogosławieństwem dla naszego zdrowia. Tabletki z „fish oil” warto stosować jako uzupełnienie zdrowej diety.
Spis treści
- Rybi tłuszcz - zdrowotne właściwości
- Rybi tłuszcz - mózg
- Rybi tłuszcz - serce
- Rybi tłuszcz - działanie przeciwrakowe
- Rybi tłuszcz - wzrok
Rybi tłuszcz - zdrowotne właściwości
Rybi tłuszcz, czyli „fish oil” jest znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych typu omega-3, które są prawdziwym błogosławieństwem dla naszego zdrowia. Tabletki z tranem warto brać jako uzupełnienie zdrowej diety.Oryginalnym źródłem tych kwasów są oczywiście ryby. Ich organizm nie produkuje kwasów, a pobiera je z alg i planktonu, którym się żywią. Niestety, ryby oceaniczne zawierają także niezdrowe metale ciężkie jak rtęć i ołów, ponieważ żyją w zanieczyszczonym środowisku. Szczególnie zakażone są te drapieżne, jak tuńczyk i makrela, ponieważ mają dużo toksycznych pierwiastków w organizmie, gdyż rosną długo i żywią się innymi rybami kumulując w sobie toksyny. Lepiej więc jeść takie, żywiące się bezpośrednio planktonem, jak śledzie czy sardynki. Mają one mniej dobroczynnych kwasów, ale także i mniej toksyn. Znawcy zalecają obecnie, by jeść ryby z umiarem, właśnie ze względu na zatrucie oceanów. Nie jest to dobre przeciwwskazanie, ponieważ bardzo zdrowe źródło białka i minerałów zostaje w ten sposób ograniczone. Inny źródłem tych wszystkich dobrodziejstw sa tabletki żelowe, które produkuje się z tłuszczu oczyszczonego.
Rybi tłuszcz - mózg
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu przez całe życie, prawdopodobnie mają wpływ na samopoczucie i humor. Stosuje się je od niedawna w leczeniu zaburzeń psychicznych nawet tak poważnych jak cyklofrenia (bipolar disorder). Działają antydepresyjnie, a co ciekawe, jak wskazują badania wielu samobójców ma obniżony poziom tych kwasów. Wpływają one również pozytywnie na ludzi cierpiących na chorobę Parkinsona i Alzheimera.
Rybi tłuszcz - serce
Obniżają poziom trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko zawalu i wylewu, wpływają łagodząco na stany zapalne, regulują rytm serca, poprawiają krążenie, a także obniżają poziom złego cholesterolu.
Rybi tłuszcz - działanie przeciwrakowe
Obecność kwasów omega-3 w diecie obniża ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza piersi, prostaty i jelita grubego.
Rybi tłuszcz - wzrok
Wiadomo, że wzrok psuje się z wiekiem. Jest to tzw. AMD (Age-related Macular Degeneration, czyli starcze zwyrodnienie plamki żółtej). Choroba ta dotyka ludzi po 50-tce. Rybi tłuszcz pomaga zachować dobry wzrok do późnej starości. AMD to choroba siatkówki, która może prowadzić do ślepoty. Leki na nią nie są w pełni skuteczne i mają wiele skutków ubocznych, a rybi tłuszcz jest znakomitym środkiem zapobiegawczym.