Pietruszka zwyczajna - popularne warzywo z właściwościami zdrowotnymi
Natka pietruszki jest bardzo częstym dodatkiem do zup i sosów. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym znalazła również zastosowanie w ziołolecznictwie. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.
Spis treści
Pietruszka - zbiory
Pietruszkę zbieramy w październiku i w listopadzie. Korzenie suszymy w suszarniach w temperaturze do 60 st. C, a liście w ocienionym i przewiewnym miejscu.
Pietruszka - zastosowanie
Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, zalecane osobom anemicznym oraz rekonwalescentom. Działa moczopędnie i pobudzająco, obniża gorączkę, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wzmacnia żołądek. Łagodzi zaburzenia krążenia i problemy oddechowe. Stosowana zewnętrznie leczy stłuczenia i skręcenia oraz stany zapalne oczu.
Napar ze świeżych liści - 2-3 łyżki posiekanych liści wrzucamy do 1 litra wody, podgrzewamy przez 20 minut nie dopuszczając do wrzenia. Pijemy 2 szklanki dziennie po posiłkach.
Wywar ze świeżych korzeni - 3 łyżki pokrojonych w kostkę korzeni pietruszki zalewamy 1 litrem wody, gotujemy 15 min. Pijemy 2 razy dziennie po szklance.
Kuchnia - świeże lub suszone liście pietruszki dodaje się do sosów, sałatek, jajek, ziemniaków, zup, marynat itp.
Wypróbuj przepis wykorzystujący natkę pietruszki:
Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę