Owoce jałowca – jak wykorzystać je dla zdrowia?
Owoce jałowca pospolitego, czyli jego szyszkojagody, należą do najcenniejszych skarbów lasu. Pomogą m.in. odtruć organizm, ograniczyć nadczynność tarczycy oraz złagodzić bolesne miesiączki. Sprawdź, jak wykorzystać owoce jałowca w codziennej diecie.
Spis treści
Jałowiec - właściwości
Gdy jesienią napotkamy jałowca z zielonymi szyszkojagodami (owocami), to oznacza, że owocuje on dopiero pierwszy rok. Najwięcej wartości mają szyszkojagody czarne z sinoniebieskim nalotem.
Ze swoich właściwości leczniczych jałowiec był znany już w starożytności. Zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, substancje żywicowe i woskowe, alkohol terpinelowy, sole mineralne oraz biopierwiastki. To powoduje, że na użytek wewnętrzny jałowiec może być stosowany m.in. na artretyzm i reumatyzm, bolesne miesiączki, cukrzycę, dnę moczanową, dolegliwości dróg moczowych, nadczynność tarczycy i zmęczenie. Stosowany zewnętrznie może być przydatny w przypadku bólu zęba, trudno gojących się ran i trądziku.
Podręczniki medycyny ludowej zalecają stosowanie jałowca w postaci: naparów, wywarów, wyciągów alkoholowych, wina (jałowiec zawiera sporo cukru), piwa, syropu, proszku, żucia jagód (na czczo – uśmierzają ból żołądka, likwidują brzydki oddech i zgagę) i przyprawy jałowcowej.
Napary z jałowca
Na 1 litr wody potrzeba 10-20 g owoców jałowca – szyszkojagód (lub 1-2 łyżeczki na szklankę). Po zalaniu wrzątkiem wywar musi naciągnąć przez 3 minuty. Napar z owoców jałowca odtruwa organizm, przywraca apetyt i poprawia samopoczucie.
Jałowiec - przyprawa kuchenna
Z powodu walorów smakowych suche szyszkojagody jałowca są znakomitym dodatkiem do dziczyzny, pieczeni wołowej, kiszenia kapusty oraz marynat. Na owocach jałowca robi się jałowcówkę (czyli dżin). Na gałązkach wędzi się natomiast kiełbasy, wędliny i ryby.
Uwaga! Nie można spożywać go za dużo, ponieważ może zaburzyć czynności nerek.