Wybrano najlepszy ser na świecie. Zwycięzca pokonał ponad 4 tys. konkurentów
W ubiegłym tygodniu odbył się konkurs na najlepszy ser na świecie. Jurorzy World Cheese Award mieli przed sobą bardzo trudne zadanie, bo do konkursu zgłoszono 4 tysiące produktów.
Trzeba przyznać, że sprawiedliwa ocena ponad 4000 serów nie jest łatwym zadaniem. Nic więc dziwnego, że potrzeba było do tego 250 ekspertów z 38 różnych krajów i jury składającego się z 16 sędziów: serowarów, szefów kuchni i autorów kulinarnych. To oni, jako sędziowie World Cheese Awards zdecydowali, który ser spośród tysięcy zgłoszonych produktów jest najlepszy na świecie.
– Ten konkurs to świętowanie doskonałości w wytwarzaniu sera z całego świata – powiedziała Lesley Griffiths, minister spraw wiejskich rządu walijskiego i główny partner globalny World Cheese Awards. – Ogromne gratulacje dla zwycięzców i wszystkich startującym w tym roku.
Rywalizację wygrał ser Le Gruyère AOP surchoix zgłoszony przez szwajcarskich producentów Vorderfultigena i Gourmino. Drugie miejsce zajęła Gorgonzola Dolce produkcji firmy De'Magi z Włoch.
Le Gruyère AOP surchoix to dojrzały ser z surowego mleka krowiego. Pełny, o lekko kruszącej się strukturze. Według sędziego World Cheese Awards, Christiana Zuerchera, to „naprawdę doskonały, ręcznie robiony ser, gładki w ustach i rozpływający się na języku”. Jego smak zmienia się wraz z wiekiem. Początkowo bardzo łagodny, z czasem zyskuje na intensywności. Jest słodkawy, a w jego aromacie wyczuwalne są nuty ziół, owoców i skóry. Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami, wg ściśle określonej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie.