Wybrano najlepszy ser na świecie. Zwycięzca pokonał ponad 4 tys. konkurentów

2022-11-08 15:07

W ubiegłym tygodniu odbył się konkurs na najlepszy ser na świecie. Jurorzy World Cheese Award mieli przed sobą bardzo trudne zadanie, bo do konkursu zgłoszono 4 tysiące produktów.

Ser gruyere
Autor: Shutterstock Szwajcarski ser La Gruyere zwyciężył w dorocznym konkursie na najlepszy ser.

Trzeba przyznać, że sprawiedliwa ocena ponad 4000 serów nie jest łatwym zadaniem. Nic więc dziwnego, że potrzeba było do tego 250 ekspertów z 38 różnych krajów i jury składającego się z 16 sędziów: serowarów, szefów kuchni i autorów kulinarnych. To oni, jako sędziowie World Cheese Awards zdecydowali, który ser spośród tysięcy zgłoszonych produktów jest najlepszy na świecie.

– Ten konkurs to świętowanie doskonałości w wytwarzaniu sera z całego świata – powiedziała Lesley Griffiths, minister spraw wiejskich rządu walijskiego i główny partner globalny World Cheese Awards. – Ogromne gratulacje dla zwycięzców i wszystkich startującym w tym roku.

Rywalizację wygrał ser Le Gruyère AOP surchoix zgłoszony przez szwajcarskich producentów Vorderfultigena i Gourmino. Drugie miejsce zajęła Gorgonzola Dolce produkcji firmy De'Magi z Włoch.

Le Gruyère AOP surchoix to dojrzały ser z surowego mleka krowiego. Pełny, o lekko kruszącej się strukturze. Według sędziego World Cheese Awards, Christiana Zuerchera, to „naprawdę doskonały, ręcznie robiony ser, gładki w ustach i rozpływający się na języku”. Jego smak zmienia się wraz z wiekiem. Początkowo bardzo łagodny, z czasem zyskuje na intensywności. Jest słodkawy, a w jego aromacie wyczuwalne są nuty ziół, owoców i skóry. Wytwarzany jest tradycyjnymi metodami, wg ściśle określonej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE