Wybrano najlepsze sery świata. Na liście 5 polskich produktów

2023-02-14 15:20

Polskie sery zostały docenione przez Taste Atlas. W najnowszym rankingu wyróżniono aż pięć produktów z Polski. Od lat goszczą na naszych stołach, a teraz o ich istnieniu dowiedział się świat.

ranking serów
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Polskie sery w rankingu Taste Atlas
  2. Ranking 50 najlepszych serów na świecie
  3. Rankingi Taste Atlas

Polskie sery w rankingu Taste Atlas

Użytkownicy Taste Atlas docenili pięć polskich serów:

  • 11. miejsce – bundz (lub bunc). Jest to ser pochodzący z Podhala. Produkowany jest z mleka owczego. Jego konsystencja i smak przypominają włoską mozzarellę.
  • 25. miejsce – gołka. Robiony z mleka krowiego podhalański ser ma twardą skórkę i intensywny aromat.
  • 45. miejsce – redykołka. Ser z mleka owczego nazywany jest młodszą siostrą oscypka. Produkowany jest na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Wyrabia się go w kształcie zwierząt, wrzecion i serc.
  • 63. miejsce – oscypek. To podhalański wędzony ser, który robi się z mleka owczego. Jest symbolem polskich gór.
  • 86. miejsce – bryndza podhalańska. Jest to miękki ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka owczego. Jego smak jest intensywny i słony. Ma biały kolor, a konsystencją przypomina pastę.

Ranking 50 najlepszych serów na świecie

Pierwsze miejsce zajął włoski ser Parmigiano Reggiano o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Na trzech kolejnych lokatach znalazły się inne sery ze słonecznych Włoch. Wyróżniono ser gorgonzola piccante, burratę i Gran Padano. Zaskoczeniem może być piąte miejsce, które należy do sera oaxaca produkowanego w Meksyku, nazywanego meksykańską mozzarellą. Kolejne pozycje przypadły Włochom i serom Stracchino di Crescenza oraz Mozzarella di Bufala Campana. Doceniono także portugalski ser z mleka owczego Queijo Serra da Estrela. Pierwszą dziesiątkę zamykają dwa sery pochodzące z Włoch, czyli Pecorino Sardo i Pecorino Toscano.

Rankingi Taste Atlas

Taste Atlas to przewodnik po potrawach kuchni narodowych znany z publikowania rankingów kulinarnych. W bazie znajduje się 15 tysięcy dań i napojów, które pochodzą z rożnych krajów na całym świecie. Cyklicznie prezentowane są listy najlepszych kuchni, dań, restauracji czy produktów.

Więcej o najlepszych serach świata znajdziecie w zestawieniu Taste Atlas.

Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?