Wybrano najlepsze sery świata. Na liście 5 polskich produktów
Polskie sery zostały docenione przez Taste Atlas. W najnowszym rankingu wyróżniono aż pięć produktów z Polski. Od lat goszczą na naszych stołach, a teraz o ich istnieniu dowiedział się świat.
Spis treści
Polskie sery w rankingu Taste Atlas
Użytkownicy Taste Atlas docenili pięć polskich serów:
- 11. miejsce – bundz (lub bunc). Jest to ser pochodzący z Podhala. Produkowany jest z mleka owczego. Jego konsystencja i smak przypominają włoską mozzarellę.
- 25. miejsce – gołka. Robiony z mleka krowiego podhalański ser ma twardą skórkę i intensywny aromat.
- 45. miejsce – redykołka. Ser z mleka owczego nazywany jest młodszą siostrą oscypka. Produkowany jest na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Wyrabia się go w kształcie zwierząt, wrzecion i serc.
- 63. miejsce – oscypek. To podhalański wędzony ser, który robi się z mleka owczego. Jest symbolem polskich gór.
- 86. miejsce – bryndza podhalańska. Jest to miękki ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka owczego. Jego smak jest intensywny i słony. Ma biały kolor, a konsystencją przypomina pastę.
Ranking 50 najlepszych serów na świecie
Pierwsze miejsce zajął włoski ser Parmigiano Reggiano o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Na trzech kolejnych lokatach znalazły się inne sery ze słonecznych Włoch. Wyróżniono ser gorgonzola piccante, burratę i Gran Padano. Zaskoczeniem może być piąte miejsce, które należy do sera oaxaca produkowanego w Meksyku, nazywanego meksykańską mozzarellą. Kolejne pozycje przypadły Włochom i serom Stracchino di Crescenza oraz Mozzarella di Bufala Campana. Doceniono także portugalski ser z mleka owczego Queijo Serra da Estrela. Pierwszą dziesiątkę zamykają dwa sery pochodzące z Włoch, czyli Pecorino Sardo i Pecorino Toscano.
Rankingi Taste Atlas
Taste Atlas to przewodnik po potrawach kuchni narodowych znany z publikowania rankingów kulinarnych. W bazie znajduje się 15 tysięcy dań i napojów, które pochodzą z rożnych krajów na całym świecie. Cyklicznie prezentowane są listy najlepszych kuchni, dań, restauracji czy produktów.
Więcej o najlepszych serach świata znajdziecie w zestawieniu Taste Atlas.