Wybrano najlepsze sery świata. Na liście 5 polskich produktów

2023-02-14 15:20

Polskie sery zostały docenione przez Taste Atlas. W najnowszym rankingu wyróżniono aż pięć produktów z Polski. Od lat goszczą na naszych stołach, a teraz o ich istnieniu dowiedział się świat.

ranking serów
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Polskie sery w rankingu Taste Atlas
  2. Ranking 50 najlepszych serów na świecie
  3. Rankingi Taste Atlas

Polskie sery w rankingu Taste Atlas

Użytkownicy Taste Atlas docenili pięć polskich serów:

  • 11. miejsce – bundz (lub bunc). Jest to ser pochodzący z Podhala. Produkowany jest z mleka owczego. Jego konsystencja i smak przypominają włoską mozzarellę.
  • 25. miejsce – gołka. Robiony z mleka krowiego podhalański ser ma twardą skórkę i intensywny aromat.
  • 45. miejsce – redykołka. Ser z mleka owczego nazywany jest młodszą siostrą oscypka. Produkowany jest na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Wyrabia się go w kształcie zwierząt, wrzecion i serc.
  • 63. miejsce – oscypek. To podhalański wędzony ser, który robi się z mleka owczego. Jest symbolem polskich gór.
  • 86. miejsce – bryndza podhalańska. Jest to miękki ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka owczego. Jego smak jest intensywny i słony. Ma biały kolor, a konsystencją przypomina pastę.

Ranking 50 najlepszych serów na świecie

Pierwsze miejsce zajął włoski ser Parmigiano Reggiano o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Na trzech kolejnych lokatach znalazły się inne sery ze słonecznych Włoch. Wyróżniono ser gorgonzola piccante, burratę i Gran Padano. Zaskoczeniem może być piąte miejsce, które należy do sera oaxaca produkowanego w Meksyku, nazywanego meksykańską mozzarellą. Kolejne pozycje przypadły Włochom i serom Stracchino di Crescenza oraz Mozzarella di Bufala Campana. Doceniono także portugalski ser z mleka owczego Queijo Serra da Estrela. Pierwszą dziesiątkę zamykają dwa sery pochodzące z Włoch, czyli Pecorino Sardo i Pecorino Toscano.

Rankingi Taste Atlas

Taste Atlas to przewodnik po potrawach kuchni narodowych znany z publikowania rankingów kulinarnych. W bazie znajduje się 15 tysięcy dań i napojów, które pochodzą z rożnych krajów na całym świecie. Cyklicznie prezentowane są listy najlepszych kuchni, dań, restauracji czy produktów.

Więcej o najlepszych serach świata znajdziecie w zestawieniu Taste Atlas.

Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE