Wódka z grochu i zaskakujące koktajle, czyli degustacja grochowicy w Kicie Koguta

2019-09-04 8:00

Na początku września w warszawskiej Kicie Koguta odbyło się spotkanie degustacyjne połączone z premierą nowego produktu alkoholowego na polskim rynku. Grochowica, czyli destylat z grochu, zaskakuje delikatną, świeżą słodyczą przy naprawdę dużej mocy trunku.

Perun
Autor: Shutterstock Perun to zaskakujący drink na bazie grochowicy i tymianku.

Jak smakuje grochowica?

Bardzo przyjemnie i zadziwiająco delikatnie, jak na alkohol o mocy prawie 54%. W smaku wyczuwa się delikatne akordy zielonego groszku i jego wyraźną słodycz. Grochowicę świetnie pije się samodzielnie, w postaci shotów, ale można też tworzyć na jej bazie zaskakujące koktajle. Te ostatnie przygotowywał podczas spotkania Michał Adamiak. Spróbowaliśmy trzech autorskich koktajli wg receptur ekipy Kity Koguta:

French 75 - to lekki koktajl na bazie grochowicy i wina musującego z dodatkiem soku z buraka i olejku różanego.

Perun - to ciekawy drink na bazie grochowicy z dodatkiem miodowego wyciągu z tymianku cytrynowego, uwędzony suchym dymem.

Rozchodniaczek - to shot z grochowicy wymieszanej w proporcji 1:3 z sokiem z kiszonych z czerwonym pieprzem i anyżem ogórków.

Jak się robi wódkę z grochu?

Podczas spotkania o tym jak doszło do powstania trunku opowiadał Artur Król - prezes spółki Grochowica Polska i twórca receptury grochowicy, propozycji o tyle ciekawej, że to destylat powstający w 100 % z grochu. Oczywiście ziarna nie są kupowane przypadkowo. Doborem surowca na lokalnym, wielkopolskim rynku zajmuje się autor receptury. Następnie groch jest poddawany fermentacji w łupinach (dla wytrawniejszego smaku) i jednokrotnie destylowany w gorzelni Stare Strącze. Finalny produkt butelkowany jest w zakładzie Polanin.