Włoski region Emilia Romagna: skarbnica włoskich przysmaków
Region Emilia Romagna to idealne miejsce dla smakoszy przysmaków, takich jak szynka parmeńska, ser Parmigiano Reggiano, tradycyjny ocet balsamiczny i sos bolognese. Od zawsze uznawany jest za kolebkę prawdziwych, włoskich smaków i miejsce, które niewątpliwie warto odwiedzić, aby poznać i doświadczyć prawdziwych Włoch. Podpowiadamy, dlaczego smakosze powinni odwiedzić Emilię Romagnię!
Emilia Romagna jest pierwszym europejskim regionem z najwyższą liczbą produktów wysokiej jakości. Może pochwalić się 44 certyfikowanymi produktami regionalnymi DOP I DOC w tym słynnym Parmigiano Reggiano, Culatello di Zibello i Aceto Balsamico Tradizionale. W tym regionie powstało aż 19 muzeów poświęconych lokalnym produktom. Turyści mogą przenieść się tam w czasie i poznać historię poszczególnych wyrobów. Warto również, poza wypróbowaniem regionalnych przysmaków, dodatkowo poznać miejsca, w których produkty te są tworzone i przygotowywane tj. Open Cheese Factories. Odwiedzający mogą tam poznać procesy produkcyjne tego włoskiego przysmaku, a na koniec wziąć udział w degustacji.
Aby jeszcze lepiej poznać włoską kulturę żywności, odwieź F.I.C.O w Bolonii czyli Największy Park Żywności na Świecie, w którym na 2 hektarach otwartych pól przebywa ponad 200 zwierząt. Ponadto znajduje się tam 40 fabryk rolniczych, w których można kupić i spróbować włoskie produkty, liczne sklepy i stragany, sale edukacyjne, centrum konferencyjne, a nawet teatr i kino. Jest to miejsce w którym można poznać, zrozumieć i poczuć włoską kulturę żywności i przeżyć prawdziwą ucztę kulinarną. W parku odbywają się również ważne wydarzenia dotyczące niemarnowania jedzenia m.in. “The Recovery Time” – projekt, który ma na celu zmotywowanie szefów kuchni do przedstawienia pomysłów na ponowne wykorzystanie resztek jedzenia.
Food Valley - historia Włoch zamknięta w smaku
Food Valley to uznawana na całym świecie marka turystyczna, która swoim zasięgiem obejmuje obszar od Piacenzy przez Parmę, Modenę i Bolonię, aż do Riminii położonego u wybrzeża Morza Adriatyckiego Wśród tych urokliwych krajobrazów powstają produkty, które zna cały świat.
Począwszy od XIX wieku, Parma stała się centrum przemysłu spożywczego, dzięki firmom produkcyjnym i rozbudowanej sieci pociągów parowych. W XX wieku stała się również siedzibą Stazione Sperimentale delle Conserve Alimentari, Targów Konserwacji Żywności i prekursorem Międzynarodowych Targów Żywności. Miasto zostało wybrane w 2003 roku na siedzibę EFSA - European Food Safety Authority. W 2016 roku miasto zostało wyróżnione nagrodą Unesco i uznane na najlepsze gastronomiczne miasto. Historia przysmaków z tego regionu sięga aż do średniowiecza, kiedy to benedyktyni opracowali produkcję sera Parmigiano Reggiano, którego smakiem cieszymy się do dzisiaj. Z kolei szynka parmeńska była najpierw produkowana na obszarze Parmy dzięki hodowli wieprzowiny przez Celtów, a następnie przez Rzymian.
Kraina wielkich kucharzy
Według francuskiego przewodnika Michelin w 2019 roku, 22 restauracje w regionie Emilia Romagna zostały uznane za najlepsze włoskie restauracje w 2019 roku. Nawet wśród tak zwanych "Michelin - BIB Gourmand restaurants", które uznawane są za restauracje z niskimi cenami, aż 32 z nich znajduje się w Emilia Romagna!
Nieprzypakowanie wśród 50 wyróżnionych restauracji na świecie, w tym roku po raz kolejny Osteria Francescana w Modenie została uznana za najlepszą restaurację świata. Szef kuchni Massimo Bottura udowadnia, że bycie szefem to nie tylko gotowanie – pokazuje inne, nieznane dotąd oblicza kuchni. Bottura razem z żoną założyli organizację Food for Soul, której celem jest zwiększanie świadomości w kwestii marnowania jedzenia i walką ze społeczną izolacją.