Spis treści
Co to jest piestrzenica kasztanowata?
To grzyb trujący występujący w Polsce i w niektórych regionach Europy. Rośnie od marca do maja w lasach sosnowych, a także na zrębach i piaszczystych glebach.
W pierwszej połowie XX wieku piestrzenica kasztanowata, zwana także murchlą lub babim uchem, była znanym i jadalnym grzybem. Wówczas długie suszenie i obróbka termiczna sprawiały, że trujące substancje wytracały się. Chociaż przez wiele lat grzyb był oznaczany w atlasach jako jadalny lub warunkowo jadalny, obecnie uznawany jest za trujący i wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia. Doświadczeni grzybiarze zalecają zachowanie ostrożności w czasie zbierania i zakazują spożywania piestrzenicy.
Jak wygląda piestrzenica kasztanowata?
Piestrzenica kasztanowata jest podobna do smardza zwyczajnego. Owocnik może przypominać orzech włoski. Grzyb ma ciemnobrązową barwę, ale zdarza się też bardziej matowa i jaśniejsza. Główka ma nieregularny kulisty i pofałdowany kształt. Miąższ ma biały kolor i jest kruchy. Piestrzenica kasztanowata wydziela intensywny i przyjemny aromat.
Piestrzenica kasztanowata – trujący grzyb
Piestrzenica kasztanowata jest silnie trującym grzybem. W jej składzie znajduje się wiele toksycznych substancji, które są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Jedną z nich jest gyromitryna powodująca uszkodzenia szpiku kostnego, wątroby, śledziony i nerek oraz zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Może sprzyjać rozwojowi nowotworów i trwale uszkodzić wzrok. Spożycie tego grzyba może nawet skończyć się tragicznie.
Jakie są objawy zatrucia piestrzenicą kasztanowatą?
Do najczęstszych oznak zatrucia tym grzybem zalicza się bóle głowy i brzucha, wymioty i osłabienie, którym towarzyszy suchość w gardle i pragnienie.