Ten produkt może stać się luksusowym. Nie ma szans na spadki cen
Oliwa z oliwek może stać się produktem luksusowym, na który będą mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Już teraz za butelkę trzeba zapłacić krocie, a ceny mogą jeszcze wzrosnąć. Dlaczego oliwa z oliwek jest tak droga?
Ceny oliwy z oliwek
Chociaż oliwa z oliwek jest produktem łatwo dostępnym i nie brakuje jej na sklepowych półkach, cena z jeden litr może zwalić z nóg. Międzynarodowy Fundusz Walutowy szacuje, że ceny oliwy z oliwek osiągnęły najwyższy od 26 lat poziom. Analitycy przewidują, że stan ten może potrwać przez jakiś czas. Zauważają, że wzrost kosztów obserwują już od 2020 roku, kiedy podczas pandemii Covid-19 nastąpił duży popyt na ten produkt. Miliony osób były zmuszone do pozostania w domach i zmiany swoich kulinarnych przyzwyczajeń. Ludzie zaczęli gotować i jeść w swoich domach.
Dlaczego oliwa z oliwek jest droga?
Warunki pogodowe i o wiele mniejsze plony to główne przyczyny wysokich cen oliwy z oliwek. W Hiszpanii, która jest największym producentem i eksporterem na świecie, zbiory oliwek były o połowę mniejsze niż w latach ubiegłych. Na uprawy głównego składnika oliwy miała wpływ przedłużająca się susza i to właśnie ona w głównej mierze odpowiada za wysokie ceny na światowych rynkach. Sytuacja dotyczy także innych producentów oliwy z oliwek z Turcji, Włoch, Grecji i Tunezji. Niesprzyjające warunki pogodowe ograniczyły więc globalną podaż i wpłynęły na ceny produktu.
Na wysoką cenę oliwy z oliwek ma wpływ także wojna w Ukrainie, która była jednym z głównych producentów oleju słonecznikowego. Jego produkcja znacznie spadła, a zwiększyło się zapotrzebowanie na oryginalną oliwę z oliwek na całym świecie.
Ile produkuje się oliwy z oliwek?
W poprzednich latach hiszpańskie przedsiębiorstwa produkowały od 1,4 do 1,5 miliona ton oliwy z oliwek. W ubiegłym roku na rynek wypuszczono zaledwie około 630 000 ton. Sezon 2023/2024 nie zapowiada się lepiej, więc i ceny nie spadną. Mogą tylko wzrosnąć.