Monika Olejnik bezkarnie opycha się makaronem al dente. Zobacz przepis jak go przygotować!
Monika Olejnika, znana dziennikarka i gwiazda telewizji, nie kryje swojego uwielbienia dla makaronu. Może sobie pozwolić nawet na duże porcje ulubionego dania, ale tylko al dente. Co to znaczy? Jak przygotować taki makaron?
Monika Olejnik w ostatni weekend zamieściła na swoim Instagramie kilka zdjęć z pięknego Neapolu. W mieście koneserów jedzenia dziennikarka nie tylko biegała, ale przede wszystkim świętowała Światowy Dzień Makaronu (25 października) i zajadała się pysznymi włoskimi kluskami na 100 i 1 sposobów.
Makarony włoskie wytwarzane są z mąki pszenicy odmiany durum. Ten rodzaj pszenicy nie zawiera tyle glutenu, co inne. Do tego makaron właściwie przygotowywany jest nie z drobno zmielonej mąki, ale z rodzaju grysiku w stylu naszej kaszy manny. Dzięki temu makarony durum dużo wolniej uwalniają cukru do naszego krwiobiegu. Dlatego uznawane są za zdrowsze.
Inną tajemnicą włoskich makaronów jest gotowanie ich al dente, czyli „na ząb”. Oznacza to, że gotowanie makaronu skraca się o 1-2 minuty. Czemu tak się robi? Po pierwsze, by makaronu nie rozgotować, co nie jest wcale takie trudne. Po drugie, aby ugotowany i odsączony z wody makaron, szybko przełożyć do sosu na 1-2 minuty, aby nasączyć go smakiem. I to naprawdę działa!
Poza tym przyjrzyjcie się Włochom i Włoszko, oprócz prawdziwych żarłoków, większość jest szczupła, mimo codziennego zajadania się makaronem.
Wypróbujcie ten prosty sposób na idealny makaron i przygotujcie go z różnymi smakami.
Prościej się nie da, czyli: Spaghetti aglio olio, czyli makaron z czosnkiem i chili
Szybciej też nie: Włoskie spaghetti na szybko z sosem pomidorowym
Wypróbuj również Beszamelowy patent: Spaghetti z piekarnika bez gotowania w 5 minut