Mistrzowskie gotowanie z Michelem Moranem
Na 18. piętrze "młotka", jak warszawiacy czule nazywają wieżowiec przy Smolnej 8, odbyło się prawdziwe spotkanie na szczycie. Pretekstem dla warsztatów z mistrzem Michelem Moran, była premiera portalu kulinarnego www.youkencook.pl. Miłośnicy gotowania znajdą tam m.in. przepisy video z Michelem Moran, który jest ambasadorem marki Kenwood. I oto spełniły się moje najskrytsze marzenia. Porozmawiać z szefem kuchni Bistro de Paris, wyśmienitym kucharzem i telewizyjnym celebrytą oraz popracować z robotem Kenwood Chef XL. Znalazłam się w kulinarnym niebie!
Kenwood, producent małego sprzętu AGD, przygotował niespodziankę dla obecnych i przyszłych wielbicieli marki. Właśnie uruchomił nowy portal kulinarny www.youkencook.pl.
Ekskluzywny dostęp do przepisów na dania kuchni z całego świata przygotowanych przez Michela Moran mają zarejestrowani użytkownicy, którzy wprowadzili numer seryjny posiadanego przez siebie wielofunkcyjnego robota marki (Chef XL, Chef XL Elite, Chef Titanium, Chef XL Titanium, Cooking Chef). Portal www.youkencook.pl to także wirtualna książka kucharska przeznaczona dla użytkowników sprzętów Kenwood. Zawarte w niej przepisy można przeszukiwać według kryteriów: czas przygotowania, poziom trudności, koszt, rodzaj kuchni, rodzaj dania czy rodzaj robota. Zalogowanie się w społeczności #youkencook to także dostęp do rabatów, zniżek i konkursów.
W specjalnych warsztatach wzięło udział 8 kobiet i jeden mężczyzna, czyli Michel Moran, który postanowił podzielić się z nami przepisem na smażone ravioli z nadzieniem z koziego sera i pomidorami konfitowanymi
Wybór ravioli był nieprzypadkowy. Dla Michela Moran kuchnie europejskie nawzajem się przenikają. Pierogi praktycznie jemy od Wschodu do Zachodu kontynentu. I to nie tylko gotowane, ale także pieczone i smażone.
Mistrzowski przepis na smażone ravioli może być bazą do własnych kulinarnych eksperymentów. Po spróbowaniu dzieła, które udało się nam przygotować z Michelem Moran większość uczestniczek zarzekała się, że zrobi podobne smażone pierożki i to już na najbliższe święta. Długo nie będziemy musieli czekać.
W regionalnej kuchni polskiej również podaje się smażone pierogi z kruchego ciasta. W wersji świątecznej z rybą lub suszonymi grzybami.
Wróćmy jednak do doskonałych ravioli Michela Moran. Kruche ciasto z mąki, jajka i miękkiego masła wyrobiłyśmy w dzieży robota Kenwood. Okazuje się, że w przypadku miksera planetarnego najlepszy do krótkiego wyrabiania ciasta kruchego jest hak, jakiego zazwyczaj używa się do przygotowania ciasta drożdżowego. Wystarczyła nam chwila. Mistrz zdradził, że kruchego ciasta nie trzeba zagniatać z bardzo zimnego masła. Może mieć temperaturę pokojową. Ważne jest by po przygotowaniu porcji ciasta dobrze je schłodzić. Potem po wałkowaniu, wykrojeniu krążków lub kwadratów i zlepieniu pierożków, ciasto należy ponownie schłodzić. Dzięki temu po usmażeniu ciasto będzie kruche, niezwykle maślane i rozpływające się w ustach.
Nadzienie przygotowaliśmy w blenderze będącym przystawką do robota planetarnego. Wystarczy kilka, dosłownie kilka, sekund i masa jest gotowa. Kozi serek zmiksowałyśmy z suszonymi pomidorami, bazylią i orzechami włoskimi. Kolejność dodawania składników i czas miksowania miały kluczowe znaczenie. Dzięki temu masa do nadziania ravioli miała różnorodną strukturę. I takiego efektu oczekiwał Mistrz. Nie da się ukryć, że to jeden z najważniejszych momentów. „Doprawcie, jeśli teraz tego nie zrobicie, to już nic nie pomoże", instruował Chef Moran.
Michel Moran podzielił się z nami uwagami o sztuce lepienia pierogów we Włoszech. Ravioli przygotowuje się z dwóch pasów ciasta wałkowanego mechanicznie w specjalnej wałkowarce lub tradycyjnie. Na jednym pasie układa się w równych odstępach farsz, by przykryć drugim. Teraz wystarczy przejechać radełkiem w liniach prostych i kwadratowe ravioli gotowe. W Polsce wycina się kółka i pracowicie zlepia. Dodam od siebie, że im dalej na Wschód tym lepienie jest coraz bardziej skomplikowaną sztuką. Za Bugiem wałeczki ciasta kroi się na kopytka, potem każde kopytko wałkuje się na okrągły placuszek, który napełnia się farszem. Przygotowanie jednakowej grubości krążków ciasta wymaga niebywałej wprawy i zręczności...
Danie w stylu mistrza oczywiście nie jest tylko kolejną wariacją na temat smażonych ravioli, tak dobrze znanych z kuchni włoskiej.
Michel Moran stworzył danie doskonałe w każdym calu.
Rozkoszy smaku nie da się wyrazić słowami, można tylko westchnieniami. Absolutne brawa dla Mistrza!
Słodycz pieczonych pomidorów, kwasowość ciepłej sałatki z dyni i cebuli, gaszona delikatnością koziego serka. A do tego te tekstury: miękkie pomidory kontra chrupkie orzechy włoskie. Łagodnie rozpływające się maślane ciasto wobec jędrności krótko smażonych warzyw. Smaczne i eleganckie danie. Genialne w prostocie. Ujmujące niekłamanym wdziękiem. Takie jak jego twórca - Michel Moran.
Na świeżych listkach pikantnej rukoli i łagodnej roszponki spoczęła smażona dynia z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory (krótko pieczone pomidorki koktajlowe z kapką oliwy), a na tym spoczęły delikatne, chrupiące, gorące ravioli z kremowym nadzieniem serowym.
Robot Kenwood Chef XL w naszych niecierpliwych dłoniach zdał egzamin. Jest idealny tam gdzie potrzebna jest siła i perswazja. Dla kogoś takiego, jak ja, z wiecznym zapaleniem cieśni nadgarstka (przypadłość zawodowa), po prostu niezastąpiony.
A Michel Moran? Jest taki jakiego znacie z ekranów telewizorów. Uroczy człowiek o wielkim doświadczeniu, który uważnie słucha, pięknie i mądrze mówi. Było i dowcipnie i merytorycznie. Czy można chcieć więcej? Można. Robota kuchennego Kenwood Chef XL na wyłączność oraz Michela Morana, jako gościa.
#kenwood, #kenwoodpolska #youkencook
Więcej Michela Morana i robota kuchennego Kenwood na www.youkencook.pl