Lata 90. powróciły nad Bałtyk. Tak Polacy jedzą na urlopie

2023-06-30 12:29

W tym roku ceny w nadbałtyckich kurortach sięgnęły zenitu. Wielu turystów rezygnuje z wizyt w restauracjach i sami gotują posiłki. Czy ta opcja się opłaca? Ile można zaoszczędzić?

Polacy na wakacjach
Autor: Shutterstock Wakacje w Polsce jak w latach 90. Nowe zwyczaje Polaków w nadmorskich kurortach.

Jedzenie na wakacjach

Tegoroczne wakacje to nie lada wydatek. Wypoczywający nad morzem Polacy są przerażeni cenami posiłków w punktach gastronomicznych. Właściciele restauracji i barów zauważyli, że gości jest o wiele mniej niż rok temu. W ciągu trzech lat obiad dla czteroosobowej rodziny zdrożał o minimum sto procent. Goście rezygnują z pierwszego dania czy przystawki, nie zamawiają napojów, o deserach nie wspominając.

Jak Polacy jedzą na urlopie?

W tym roku turyści chcą wypoczywać i oszczędzić. Coraz więcej osób spędza urlop po kosztach. Stawiają na wyżywienie w pensjonatach, w których nocują. Wielu z nich wybiera też możliwość samodzielnego gotowania posiłków.

Właśnie w ten sposób Polacy spędzali wakacje w latach 90. Wówczas nie każdy mógł pozwolić sobie na stołowanie się w restauracjach, a nawet smażalniach ryb. Jedzenie jechało więc w torbach i walizkach przez pół Polski. Tylko świeże produkty jak mleko czy pieczywo kupowano na miejscu. Historia zatoczyła koło, bo dziś turyści zachowują się tak samo.

Paragony grozy w restauracjach

Paragony grozy towarzyszą wypoczywającym w nadmorskich miejscowościach turystom już od kilku lat. Dziennikarze Wirtualnej Polski sprawdzili, czy obiad ugotowany samodzielnie jest tańszy niż ten z restauracji. Na podstawie rachunku przesłanego przez gości restauracji w Krynicy Morskiej przeanalizowali koszt zrobienia takiego samego obiadu we własnym zakresie.

Łosoś z pieca, filet z dorsza, pieczone ziemniaki, zestaw surówek i napoje kosztował gości krynickiej restauracji 318 zł. Jak się okazuje, przygotowanie takiego posiłku w domu wyniosłoby 112 zł. Dziennikarze policzyli, ile kosztowałyby dania główne, domowa mizeria i prosta lemoniada.

Dlaczego na jednodaniowy obiad w restauracji trzeba wydać prawie trzy razy więcej? Restauratorzy wskazują, że oni także ponoszą w wiele wyższe koszty niż jeszcze trzy lata temu. Podwyżki cen prądu i gazu, zaopatrzenie koszty zatrudnienia pracowników czy czynsz za lokal to tylko niektóre elementy składające się na cenę posiłku.

Ile Polacy wydadzą na wakacje?

Z raportu Związku Banków Polskich "Wakacyjny portfel Polaków" wynika, że w tym roku Polacy planują wydać średnio na osobę 1614 zł. Koszt wakacji w 2022 roku wynosił 1358 zł. Polska rodzina zapłaci w tym roku za urlop ponad 4 tys. zł. Rok temu trzeba było wydać niecałe 3,4 tys. zł. Oznacza to, że w ciągu dwunastu miesięcy koszt wakacji w Polsce wzrósł średnio o 19 proc.

Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne dania rybne jak z nadmorskiej restauracji.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?