Kasia Tusk uwielbia te naleśniki: zobacz przepis na puszysty naleśnik
Kasia Tusk (32 l.) została mamą 8 miesięcy temu i choć pozostaje aktywna zawodowo w internecie, to jednak mnóstwo czasu poświęca córeczce i rodzinie. Wiadomo, że na trudy macierzyństwa najlepsze jest dobre jedzenie. Gdy dziecko zaśnie lub dobrze się bawi można przygotować coś wyjątkowego. Nie może to być jednak pracochłonny przepis, bo zwyczajnie maleństwo może nam przerwać ulubione zajęcie. Dlatego w tym trudnym dla kobiety okresie najlepiej sprawdzają się łatwe przepisy na szybkie dania na pocieszenie. Kasia Tusk uwielbia amerykańskie naleśniki dutch baby, o czym pochwaliła się na swoim Instagramie. Zobacz, jak zrobić ten niezwykle puszysty naleśnik o wysokich, bąblastych brzegach.
Dutch baby to puszysty naleśnik na całą patelnię, który piecze się w piekarniku. Amerykanie najczęściej przygotowują go z dodatkiem jabłek lub gruszek, tak jak Kasia Tusk. Zobacz przepis:
Pieczony naleśnik z jabłkami: amerykański dutch baby
Jak nazwa wskazuje dutch baby nie jest amerykańskim wynalazkiem. Bąblasty naleśnik przywędrował do Ameryki Północnej wraz z emigrantami z Danii. Każda duńska babcia smaży takiego naleśnika swoim wnuczętom. Puszysty naleśnik swoją niezwykłą wysokość zawdzięcza użytej w przepisie dużej ilości jajek w stosunku do mąki. Dlatego czasem naleśnik o wysokich brzegach nazywany jest omletem.
Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca