Horoskop żywieniowy - jak powinny odżywiać się zodiakalne Skorpiony?
Zodiakalne Skorpiony (24.10–22.11) to osoby posiadające wyjątkową siłę psychiczną, pozwalającą im mierzyć się z trudnościami, które innych już dawno by załamały. W ich diecie powinny dominować warzywa wspomagające wydzielanie się serotoniny - hormonu szczęścia, który musi być obecny w diecie Skorpionów, aby zachowały równowagę psychiczną. Sprawdź jaka jest idealna dieta dla Skorpionów, na jakie choroby są podatne i co powinny jeść, aby im zapobiegać.
Skorpiony - krótka charakterystyka
Osoby spod znaku Skorpiona silnie angażują się w to co robią i posiadają niezwykłą determinację, aby osiągnąć swoje cele, nawet jeżeli na odpowiedni moment do ich realizacji musiałyby długo czekać. Zawsze wiedzą czego chcą i nigdy nie ustępują. Zodiakalne skorpiony są drażliwe i zamknięte w sobie. Nie lubią przeciętności i niezdecydowania. Zazwyczaj balansują na pograniczu skrajnych stanów emocjonalnych, w swoich sądach są jednoznaczne, a w sytuacji konfliktowej zawsze bronią wyznawanych przez siebie wartości.
Na jakie schorzenia podatne są zodiakalne Skorpiony?
Zodiakalne Skorpiony są obdarzone bardzo delikatnymi układami pokarmowymi, które często obciążają przez brak systematyczności w diecie. Oto lista narządów, na choroby których są najbardziej podatne:
żołądek
jelita
wątroba
trzustka
Osoby, z wrażliwym układem pokarmowym, mogą odciążyć swój organizm poprzez stosowanie odpowiedniej diety.
Dieta podczas problemów żołądkowych
W jakich smakach gustują zodiakalne Skorpiony?
Zodiakalne Skorpiony uwielbiają jeść wszelkiego rodzaju mięsa, które spożywają zazwyczaj z dodatkiem wszelkiego rodzaju kasz, ryży i makaronów. Osoby urodzony pod znakiem Skorpiona lubią przygotowywać posiłki i eksperymentować w kuchni, jednak przez brak czasu na przygotowanie wymyślnych dań, zwracają szczególną uwagę, aby nie wymagały one zbyt wiele pracy. Oto kilka przepisów na posiłki, które są pyszne, zdrowe i nie wymagają długiego przygotowywania.
Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i czosnkiem
Zupa grzybowa z kaszą pęczak, fasolą i pomidorami
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i sera białego
Jabłka prażone z kaszą jaglaną i migdałami
Co w swojej diecie powinny zmienić zodiakalne Skorpiony?
Osoby spod znaku Skorpiona, ze względu na swój wrażliwy układ trawienny, powinny zwracać szczególna uwagę na to, aby jeść regularnie i dobierać odpowiednie porcje spożywanego jedzenia. Warto, aby swoje ulubione kasze zamieniły czasami na ryże i makarony, a czerwone mięso na ryby, indyka i kurczaka. Aby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednie ilości serotoniny - hormonu szczęścia, ważne jest aby dobierały odpowiednie dodatki warzywne, ponieważ dzięki nim będą o wiele lepiej czuły się we własnym ciele.
Oto kilka propozycji dań z warzywami bogatymi w serotoninę:
Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą
Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem
Jakich składników mineralnych najczęściej brakuje w diecie zodiakalnych Skorpionów?
Produkty, których nie może zabraknąć w diecie osób urodzonych pod znakiem Skorpiona
ziarna słonecznika
dynia
ryby
owoce
warzywa
kasze
pełnoziarniste pieczywo
wątróbka
szpinak
cebula
kurczak
indyk