Agata Młynarska mimo choroby Crohna uwielbia naleśniki bez glutenu i laktozy: zobacz przepis

2019-08-22 8:20

Agata Młynarska mimo choroby Leśniowskiego-Crohna jest aktywna zawodowo i nie traci poczucia humoru. Na swoim Instagramie uwieczniła moment, gdy smaży naleśniki. I to nie byle jakie. Choroba zmusza Agatę Młynarską do kreatywności, ponieważ musi bardzo uważać na to co je. Jednak nie musi sobie odmawiać ulubionych naleśników. Pod warunkiem, że będą bez glutenu i bez laktozy!

Agata Młynarska mimo choroby uwielbia naleśniki: przepis na bezglutenowe naleśniki
Autor: AKPA Bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki wcina z wielkim apetytem Agata Młynarska
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Gwiazda telewizji przyznaje, że po diagnozie choroby Leśniowskiego-Crohna jej życie zmieniło się diametralnie. Musiała zmienić sposób odżywiania. W tej chorobie nie wolno dopuszczać do uczucia głodu, należy jeść niewiele, ale często. Każdy chory musi przestrzegać godzin posiłków, inaczej będzie się zmagała z bólem brzucha i nudnościami.

Więcej o chorobie Leśniowskiego-Crohna znajdziesz tutaj: Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy, leczenie choroby Crohna

Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna muszą unikać błonnika, który powoduje u bolesne wzdęcia. Nie trawią również laktozy, cukru występującego w mleku i jego przetworach. Poza tym nie mogą jeść tłustych mięs, smażonych na tłuszczu potraw, ostrych przypraw. U chorych często współistnieją nietolerancje pokarmowe np. na gluten. 

Mogą jednak, tak jak Agata Młynarska jeść z apetytem bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki. Takie naleśniki najlepiej przygotować z mąki bezglutenowej bazującej na mące kukurydzianej, ale z dodatkiem gumy guar. Guma guar jest substancją dopuszczoną do spożycia. Dzięki niej kruche i rozpadające się ciasto kukurydziane jest elastyczne i można z tak spreparowanej mąki smażyć naleśniki. 

Agata Młynarska na swoim Instagramie pisze z entuzjazmem: „Naleśniki bezglutenowe na mleku bez laktozy robią wjazd!!!!

Zobacz przepis na te niesamowicie pyszne naleśniki:

Przepis na naleśniki bezglutenowe i bezlaktozowe

 

Składniki:

250 g mąki bezglutenowej np. Schar

4 jajka

1 szczypta soli

600 ml mleka bez laktozy 3,2% tłuszczu

1 łyżka masła

Jajka zmiksować z mąką i solą.

Dodać mleko i dobrze wymieszać. 

Odstawić na 30 minut, dzięki czemu składniki ciasta spęcznieją i będzie bardziej elastyczne. 

Gorącą patelnię lekko posmarować masłem, na przykład za pomocą pędzla lub papierowego ręcznika. 

Na patelnię wylewać po chochelce ciasta. 

Smażyć na rumiano z obu stron. Naleśniki muszą być lekko zrumienione. 

Podawać z ulubionymi dodatkami: dżemem, bezlaktozowym twarożkiem lub z mięsem i warzywami.

Wypróbuj przepis na naleśniki bezlaktozowe i ciesz się życiem, tak jak Agata Młynarska. 

Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu

Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

QUIZ: Naleśniki - polskie dobro narodowe. Sprawdź, ile wiesz o naleśnikach?

Pytanie 1 z 10
Naleśniki robi się z następujących składników:
Zdjęcie

Ponad 600 marek modowych w jednym miejscu. Wybierz się na zakupy z rabatami dostępnymi na stronie About You kody rabatowe.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE