Agata Młynarska mimo choroby Crohna uwielbia naleśniki bez glutenu i laktozy: zobacz przepis
Agata Młynarska mimo choroby Leśniowskiego-Crohna jest aktywna zawodowo i nie traci poczucia humoru. Na swoim Instagramie uwieczniła moment, gdy smaży naleśniki. I to nie byle jakie. Choroba zmusza Agatę Młynarską do kreatywności, ponieważ musi bardzo uważać na to co je. Jednak nie musi sobie odmawiać ulubionych naleśników. Pod warunkiem, że będą bez glutenu i bez laktozy!
Gwiazda telewizji przyznaje, że po diagnozie choroby Leśniowskiego-Crohna jej życie zmieniło się diametralnie. Musiała zmienić sposób odżywiania. W tej chorobie nie wolno dopuszczać do uczucia głodu, należy jeść niewiele, ale często. Każdy chory musi przestrzegać godzin posiłków, inaczej będzie się zmagała z bólem brzucha i nudnościami.
Więcej o chorobie Leśniowskiego-Crohna znajdziesz tutaj: Choroba Leśniowskiego-Crohna: przyczyny, objawy, leczenie choroby Crohna
Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna muszą unikać błonnika, który powoduje u bolesne wzdęcia. Nie trawią również laktozy, cukru występującego w mleku i jego przetworach. Poza tym nie mogą jeść tłustych mięs, smażonych na tłuszczu potraw, ostrych przypraw. U chorych często współistnieją nietolerancje pokarmowe np. na gluten.
Mogą jednak, tak jak Agata Młynarska jeść z apetytem bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki. Takie naleśniki najlepiej przygotować z mąki bezglutenowej bazującej na mące kukurydzianej, ale z dodatkiem gumy guar. Guma guar jest substancją dopuszczoną do spożycia. Dzięki niej kruche i rozpadające się ciasto kukurydziane jest elastyczne i można z tak spreparowanej mąki smażyć naleśniki.
Agata Młynarska na swoim Instagramie pisze z entuzjazmem: „Naleśniki bezglutenowe na mleku bez laktozy robią wjazd!!!!”
Zobacz przepis na te niesamowicie pyszne naleśniki:
Przepis na naleśniki bezglutenowe i bezlaktozowe
Składniki:
250 g mąki bezglutenowej np. Schar
4 jajka
1 szczypta soli
600 ml mleka bez laktozy 3,2% tłuszczu
1 łyżka masła
Jajka zmiksować z mąką i solą.
Dodać mleko i dobrze wymieszać.
Odstawić na 30 minut, dzięki czemu składniki ciasta spęcznieją i będzie bardziej elastyczne.
Gorącą patelnię lekko posmarować masłem, na przykład za pomocą pędzla lub papierowego ręcznika.
Na patelnię wylewać po chochelce ciasta.
Smażyć na rumiano z obu stron. Naleśniki muszą być lekko zrumienione.
Podawać z ulubionymi dodatkami: dżemem, bezlaktozowym twarożkiem lub z mięsem i warzywami.
Wypróbuj przepis na naleśniki bezlaktozowe i ciesz się życiem, tak jak Agata Młynarska.
Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu
Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)
Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami
Ponad 600 marek modowych w jednym miejscu. Wybierz się na zakupy z rabatami dostępnymi na stronie About You kody rabatowe.