Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym (bezglutenowe)
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Naleśniki bezglutenowe bez mleka - idealne w diecie bezglutenowej. Dietetyczne naleśniki gryczane podane po bretońsku, czyli z jajkiem sadzonym, pachnące ziołami. to idealny pomysł na pyszną, sycącą kolację.
SKŁADNIKI
- Ciasto naleśnikowe gryczane:
- 0,5 kg mąki gryczanej
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- ok. 1 litr wody
- Nadzienie "po bretońsku":
- 3 łyżki obranych rozdrobnionych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta świeżo siekanego czosnku
- szczypta oregano
- szczypta świeżo siekanej bazylii
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 5 dag sera ementaler (startego na tarce)
- 1 plaster szynki pokrojonej w kawałki
- 5 dag pieczarek podsmażonych na maśle
- roztopione masło
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsypać mąkę do miski i uformować z niej stożek. Na środek dodać sól, szczyptę pieprzu i wbić całe jajko.
- Po trochu dodawać wodę mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Nadzienie "po bretońsku": Rozgrzać olej na patelni. Dodać pomidory, czosnek, oregano, bazylię i cukier. Smażyć przez ok. 5 min. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić z ognia.
- Usmażyć naleśniki z mąki gryczanej na patelni o średnicy 18-20 cm. Przewracać naleśnika, kiedy ciasto przestanie przywierać do patelni. Z drugiej strony smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Każdy naleśnik posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim.
- Na patelnię pojedynczo układać naleśniki. Na środku naleśnika rozbić jajko. Białko trzeba delikatnie rozsunąć na jak największej powierzchni dla lepszego usmażenia, a żółtko pozostawić w całości.
- Naleśnika posypać tartym serem, wokół żółtka ułożyć kawałki szynki. Dodać pieczarki i pomidory.
- Gdy jajko się usmaży (jak sadzone), zagiąć każdy brzeg naleśnika w taki sposób, żeby na środku wystawało żółtko. Podawać natychmiast po przygotowaniu.