Karp na Wigilię - jak go przygotować: zabijanie, sprawianie, filetowanie [WIDEO]

Karp na Wigilię - jak go przygotować: zabijanie, sprawianie, filetowanie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zabicie, patroszenie i filetowanie karpia zawsze można powierzyć specjaliście w sklepie rybnym lub kupić gotowe filety. 

Karp na Wigilię powinien być niepokalanie świeży, bo tylko wtedy będzie naprawdę smaczny. Gwarancję świeżości mamy wtedy, gdy kupujemy rybę żywą. Co prawda większość sieci handlowych wycofała sprzedaż żywej ryby ze swojej oferty, ale prywatni hodowcy często dają taką możliwość swoim klientom. Wtedy pojawia się jednak problem - jak zabić karpia i jak go wypatroszyć? Zadanie wymaga pewnej odporności i wiedzy, jak to zrobić prawidłowo i w sposób nieprzysparzający zwierzęciu cierpienia. Wyjaśniamy krok po kroku, jak ogłuszyć, wypatroszyć i wyfiletować karpia.

Karp na Wigilię - zabijanie

  • Wkładamy gumowe rękawiczki, ewentualnie przytrzymujemy rybę papierowym ręcznikiem. Zapobiegnie to ślizganiu się ryby w rękach.

  • Tępym narzędziem uderzamy rybę w głowę (nad oczami). Należy zrobić to zdecydowanie, najlepiej jednym bardzo mocnym uderzeniem, aby oszczędzić karpiowi cierpienia.

Karp na Wigilię - patroszenie

  • Następnie rybę myjemy i oczyszczamy z łusek przy ogonie i grzbiecie. Używamy do tego ostrego noża lub specjalnej skrobaczki do łusek.

  • Teraz przechodzimy do patroszenia karpia. Są trzy sposoby oprawienia ryby: rozcinamy nożem podbrzusze od końca do głowy i wyciągamy wnętrzności lub odcinamy głowę nie rozcinając podbrzusza i od tej strony wyciągamy wnętrzności, albo nacinamy lekko głowę, odłamujemy ją i wyciągamy wnętrzności. Mniej wprawionym polecamy pierwszy sposób.

  • Z rozciętej ryby wyciągamy wszystkie wnętrzności, aż pozostanie gładki w środku korpus. Rybę dokładnie obmywamy wewnątrz i na zewnątrz pod bieżącą wodą. Wnętrzności od razu wynosimy do kontenera na śmieci z uwagi na przykry zapach. 

  • Używając ostrego noża odcinamy rybie płetwę ogonową. Następnie odcinamy płetwy dolne i przy ogonie, wkładając nóż pod płetwę. 

  • Kładziemy rybę na brzuchu przytrzymując ją przy oskrzelach i odcinamy grzbiet, kierując się od ogona do głowy. Uważamy, żeby nóż nie ześliznął się na palce. 

  • Ucinamy rybie głowę tuż przy skrzelach. Dla ułatwienia nacinamy rybę z obu stron ostrym nożem i z całej siły próbujemy przełamać kręgosłup. Nie jest to łatwe i często nie wychodzi od razu, dlatego można wyłamać już naciętą kość rękami. Głowy nie wyrzucamy - można ją wykorzystać do przyrządzenia wywaru na zupę rybną lub galaretę.

  • Kroimy karpia na dzwonka o wybranej grubości. Z 1,5-kilogramowego karpia można otrzymać 5 dzwonków + ogon o grubości 3 cm.

Karp na Wigilię - filetowanie

  • Rybę możemy dodatkowo wyfiletować. Aby usunąć ości, należy małym i ostrym nożykiem odkroić mięso tuż przy samych ościach, kierując ostrze od grzbietu w dół. Usuwamy drobne ości. Pozostawiony szkielet możemy wykorzystać podobnie jak głowę do przyrządzenia wywaru na zupę lub galaretę.

Ocena: 5