Jakie właściwości mają suszone owoce? Czy warto je jeść?
Jakie wartości odżywcze mają suszone owoce i jak wpływają na zdrowie? Czy warto jeść suszone owoce, mimo charakteryzującej je dużej ilości kalorii? Co zawierają i komu są polecane? Oto co powinieneś wiedzieć o zdrowotnych właściwościach suszonych śliwek, jabłek, moreli i winogron.
Spis treści
Suszone owoce są świetną alternatywą dla owoców świeżych, szczególnie w czasie, gdy niedostępne są żadne świeże owoce sezonowe. Mają bardzo dużą zawartość błonnika, soli mineralnych, witamin, ale również kalorii. Tak duża ich ilość (300 do nawet 500 kcal na 100 gram) spowodowana jest utratą wody, która zapewnia objętość świeżym owocom, a której znikome ilości są w owocach suszonych. Jeśli owoce suszone są odpowiednią metodą, bez użycia niepotrzebnych, szkodliwych substancji konserwujących, potrafią być naprawdę zdrowe. Warto przyjrzeć się bliżej najpopularniejszym z nich.
Rodzynki
Czyli bardzo popularne suszone winogrona. I dobrze, bo zawierają duże ilości antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto bogate w witaminy z grupy B oraz wapń - główny budulec kości.
Suszone morele
Podobno to właśnie im Grecy zawdzięczają długowieczność i gładką promienną skórę. Bogate w potas, fosfor, wapń i witaminę A, w tak ogromnych ilościach, że już 4 morele pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Szczególnie pomocna będzie ona dla osób z kłopotami z cerą, trądzikiem oraz ze wzrokiem. Jako wyjątkowo zasadotwórczy owoc są wskazane przy dolegliwościach żołądkowych jak nadkwaśność i zgaga.
Suszone śliwki
Zawierają ogromną ilość błonnika, dlatego są wskazane przy zaparciach. Bardzo szybko dają uczucie sytości. Ponadto zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu. Stanowią świetną zdrową przekąskę dla osób odchudzających się.
Suszone jabłka
Angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie zapobiega chorobom i częstym wizytom u lekarza. Jest w tym sporo prawdy. Suszone jabłka działają niczym lekarstwo. Zapobiegają nowotworom, pomagają w trawieniu, oczyszczają układ pokarmowy z niestrawionych resztek, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają pracę serca.